Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ukraina är efter Ryssland och Azerbajdzjan det korruptaste landet i Europa enligt Transparency International. Arkivbild.

Revisorer: EU-stöd till Ukraina rår ej på korruptionen

BRYSSEL 24 september 2021

Trots mer än 20 år av EU-stöd för att minska korruptionen i Ukraina fortsätter oligarker och särintressen att underminera rättsstaten och hota landets utveckling. Det slår Europeiska revisionsrätten fast och menar att EU kan göra mer.

Ukraina rankas som det 117 mest korrupta landet i världen av Transparency International. I Europa har bara Ryssland och Azerbajdzjan en sämre placering. Experter räknar med att tiotals miljarder euro går förlorade varje år på grund av korruption.

En stor del av EU:s olika stöd till Ukraina har gå till att försöka minska korruptionen i landet. Europeiska revisionsrätten har nu granskat hur väl de stöden fungerade under 2016-2019 för att komma till rätta med så kallad storskalig korruption som ofta involverar rika affärsmän, så kallade oligarker.

–  Trots de olika typer av stöd som EU har erbjudit Ukraina, fortsätter oligarker och särintressen att underminera rättsstatsprincipen i Ukraina och hota landets utveckling, sade den ansvarige EU-revisorn Juhan Parts i ett uttalande.

Man anser att EU-stödet till korruptionsbekämpning bara gett begränsade resultat. Inte heller har EU-stöd till reformer av rättsväsendet gett tillräckliga resultat, enligt revisorerna.

– EU kan spela en mycket större roll än det har gjort hittills, slår revisor Parts fast.

Kommissionen: Sker inte över en natt

EU-kommissionen, som ansvarar för en stor del av genomförandet av de olika EU-åtgärderna i Ukraina, menade i en kommentar på fredagen i Bryssel att man visst nått vissa framgångar som att ha satt upp antikorruptionsbyråer och en hög antikorruptionsdomstol i landet.

– EU har lagt ansenligt politiskt kapital och resurser på en antikorruptionsagenda i Ukraina. På vissa områden har EU-stödda reformer varit mycket framgångsrika. Det har skett framsteg och EU fortsätter stödja Ukrainas reformer, sade en kommissionstalesperson.

En annan kommissionstalesperson sade att rapporten utgjorde ”nyttig återkoppling” på deras arbete

– Vi kommer att reflektera över rapporten tillsammans med medlemsländerna. Men summa summarum är Ukraina en strategisk partner. Vi har båda åtagit oss att få detta partnerskap att fungera så bra som möjligt för att få Ukraina och så nära EU som möjligt. [Att få bort korruption och oligarker] sker inte över en natt, sade den andre talespersonen.

– Man får inte glömma att Ukraina fortfarande utkämpar ett krig på sitt territorium.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret