Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungern och Polen befinner sig i ett så kallat artikel-7.1-förfarande för att ”att det finns en klar risk för att en medlemsstat allvarligt åsidosätter” EU:s grundläggande värden. Arkivbild.

Ungern och Polen kan bli av med fler EU-stöd

BRYSSEL 22 september 2021

EU-kommissionen utforskar möjligheten att stoppa utbetalningar av EU-stöd till Ungern och Polen där demokratins grundpelare allt mer eroderas enligt kritiker.

EU-kommissionen har fått större möjligheter att se till att EU-länderna lever upp till unionens stadga om de grundläggande rättigheterna när EU-stöd ska delas ut, rapporterar Financial Times.

Kommissionen sonderar nu möjligheterna att stoppa stöd ur den så kallade regionalfonden, som har till syfte att omfördela pengar från rikare till fattigare regioner i och mellan medlemsländerna, till Ungern och Polen. Båda länderna befinner sig i ett så kallat artikel-7.1-förfarande för att ”att det finns en klar risk för att en medlemsstat allvarligt åsidosätter” EU:s grundläggande värden.

– Det är helt logiskt att EU:s skattebetalares pengar används där dessa rättigheter respekteras. Vi arbetar nu internt för att se hur detta kommer att fungera i praktiken, sade ansvarig EU-kommissionär Věra Jourová till tidningen.

I EU:s flerårsbudget som gäller fram till 2027 är 121 miljarder euro i olika EU-stöd öronmärkt till Polen och 38 miljarder euro till Ungern.

Strypta stöd på fler fronter

Ungern har under mer än tio år kritiserats för att underminera demokratiska grundpelare och Polen i över fem år. Det är dock först nu som kommissionen beslutat att ta till sitt kanske starkaste verktyg – att stoppa de omfattande EU-stöden som går till Polen och Ungern.

För att få bidrag från EU:s stora coronafond måste varje medlemsland skicka in en plan på hur man tänker använda pengarna. Planen måste godkännas av kommissionen innan pengarna kan betalas ut. Men när det gäller Polen och Ungern har kommissionen hittills avvaktat sitt utlåtande med hänvisning till brister i demokrati och rättsstat i länderna.

Kommissionens har även begärt att EU-domstolen utfärdar dagliga böter till Polen för att landets regering struntar i att följa en dom från EU-domstolen om att en disciplinär kammare i Högsta domstolen är måste avvecklas för att den politiska kontrollen över den strider mot EU:s regler om domstolars oberoende.

Dessutom förbereder kommissionen den nya så kallade villkorsmekanismen som gör det möjligt att stoppa EU-stöd till medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret