Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Maroš Šefčovič presenterar nästa års arbetsprogram för EU-parlamentet.

EU-kommissionen om 2022: Fortsatt krishantering och omställning

BRYSSEL 20 oktober 2021

En europeisk lag om mediefrihet, rätt att reparera trasiga prylar och rymdbaserade kommunikationssystem är några av nästa års EU-förslag.

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sitt arbetsprogram för nästa år – en översikt över vilka förslag som väntas komma och när. Många av dem utgör en fortsättning på den nuvarande kommissionens huvudmål om bland annat den gröna och digitala omställningen.

– Vi planerar att anta de kvarvarande viktiga lagstiftningsinitiativ för att förverkliga de sex huvudmålen i president von der Leyens politiska riktlinjer. Detta kommer att göra det möjligt för oss att gå starkare ur krisen, att påskynda den gröna och digitala omställningen och att bygga ett rättvisare och mer motståndskraftigt samhälle, sade kommissionens vice ordföranden Maroš Šefčovič.

Men även andra förslag kommer som svar på den senaste tidens händelser.

– Den senaste tidens händelser i Afghanistan understryker behovet av att EU utvecklar sin gemensamma försvarsförmåga. Och vi har sett hur snabbt våra demokratiska principer kan komma under press och hur vi aldrig får sluta kämpa för dem, fortsatte vice ordföranden.

Sammanlagt rör det sig om 42 olika initiativ under året (se faktaruta).

Šefčovič pekade att halva mandatperioden passeras under nästa år.

– Vi ger tillräckligt med tid för att medlagstiftarna ska kunna slutföra förhandlingarna i god tid före valet till Europaparlamentet 2024.

Närmast ska kommissionen inleda samtal med EU-parlamentet och medlemsländerna för att sätta upp en gemensam lista på prioriteringar för 2022.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret