Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Polska författningsdomstolen i Warszawa. Arkivbild.

SD går emot kritik av polsk domstol

BRYSSEL 22 oktober 2021

EU-parlamentet fördömer den polska författningsdomstolens beslut att höja polsk lag över EU-lag och menar att den omvandlats till ett redskap för politiker. Alla svenska EU-parlamentariker förutom Sverigedemokraterna står bakom kritiken.

EU-parlamentet röstade på torsdagen för en resolution där man kritiserar den polska författningsdomstolens dom för två veckor sedan som slog fast att landet inte behöver följa EU-rätten på vissa områden som hur domstolsväsendet ska se ut. Ledamöterna menar att författningsdomstolen inte heller är legitim eftersom den ”saknar rättslig giltighet och oavhängighet”.

”Europaparlamentet beklagar djupt beslutet av den illegitima ’författningsdomstolen’ [och] ser det som ett angrepp på den europeiska värde- och rättsgemenskapen i stort som undergräver EU-rättens företräde”, heter det i resolutionen.

Vidare pekar man på att den polska författningen har en artikel som säger att ratificerade internationella avtal har företräde framför polska i händelse av en konflikt.

Resolutionen uppmanar kommissionen att inleda överträdelseförfaranden mot Polen, utlösa unionens villkorsmekanism som kan stoppa EU-bidrag till medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer och dessutom att kommissionen inte ska godkänna Polens plan för hur landet ska använda EU-pengar från coronaåterhämtningsfonden.

Av de närvarande svenska parlamentarikerna röstade bara Sverigedemokraternas mot. Sverigedemokraterna sitter i samma partigrupp i EU-parlamentet som det polska regeringspartiet Lag och rättvisa.

EU-parlamentariker Charlie Weimers (SD) motiverar nej-rösten med att han anser att man inte ska kunna använda indragna EU-pengar som påtryckning på medlemsländer.

– Vi röstade emot denna resolution eftersom det federalistiskt dominerade Europaparlamentet vill använda EU-budgeten för att tvinga medlemsstaterna till lydnad och utvidga EU-lagstiftningens företräde gentemot nationella konstitutioner. Resolutionen är ytterligare ett steg på vägen mot ett Europas förenta stater, säger Weimers i ett uttalande till Europaportalen.

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro kritiserar Sverigedemokraternas beslut.

– Sverigedemokraterna bekänner färg i hur de faktiskt ser på utvecklingen i Polen. Lundgren, Stegrud och Weimers är tydliga med att de inte ser något problem med att demokrati nedmonteras och rättigheter kränks. Det är tyvärr inte förvånande för ett parti som är en del av samma rörelse som det styrande partiet i Polen, säger Karlsbro i ett mejl.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret