Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Rättsstatens principer omfattar bland annat domare och domstolars oberoende och likhet inför lagen.

Ungern och Polen står ut i rättsstatsranking

BRYSSEL 18 oktober 2021

I inga andra EU-länder har rättsstatens principer försämrats så mycket som i  Ungern och Polen, visar en färsk ranking. I topp hamnar de nordiska länderna.

Regeringarna i Polen och Ungern har under senare år kritiserats för att underminera demokratin. Flera av varandra oberoende vetenskapliga rankingar har visat att demokratin har urholkats i länderna. Ungern ses i två av demokratimätningarna inte längre vara en demokrati och Polen spås inom ett till två år gå samma öde till mötes.

I fokus, i synnerhet i Polens fall men även i Ungerns, står de så kallade rättsstatens principer. Det är grundläggande lagar som reglerar statens makt och skydda mot godtycke, korruption och allmän ineffektivitet. En viktig aspekt är domstolars och domares oberoende från politiska påtryckningar.

The World Justice Project, WJP, rankar sedan 2015 just rättsstatligheten i världens länder utifrån åtta olika aspekter. Den senaste upplagan av rankingen visar att just Ungern och Polen haft den klart sämsta utvecklingen i EU jämfört med för sex år sedan. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

I tre andra EU-länder – Frankrike, Bulgarien och Österrike – har det skett en försämring av rättsstaten. I tretton länder är läget för rättsstaten bättre i dag än för sex år sedan. I två medlemsländer har ingen förändring skett. För övriga finns inga uppgifter från 2015 att jämföra med.

Norden i topp

I 2021 års rättsstatlighetsranking hamnar Danmark, Finland och Sverige i topp i EU. I botten återfinns Ungern följt av Bulgarien.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret