Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Polens nationalkonservative premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Forskare varnar: Polen på väg att förlora demokratin

BRYSSEL 4 oktober 2021

Om Polen fortsätter på den inslagna vägen med underminering av grundläggande demokratiska principer kommer landet om ett till två år inte längre att klassas som en demokrati, enligt Staffan I. Karlsson från V-Dem-institutet som mäter graden av demokrati i världen.

2019 förlorade Ungern status som ”demokrati” i den stora rankingen som V-Dem-institutet vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet som går tillbaka till 1789. Som första EU-land fick Ungern stämpeln ”auktoritär regim”. Nu kan Polen vara nära att gå samma öde till mötes.

– Polen är väldigt nära [att inte vara en demokratisk stat]. Om Polen fortsätter på den inslagna vägen ytterligare ett eller två år kommer vi inte lägre att klassificera dem som en demokrati, sade statsvetarprofessor och ansvarig för V-Deminstitutet, Staffan I. Lindberg, till Agenda på söndagen.

Polen och Ungern de två europeiska länder som haft den mest negativa demokratiska utvecklingen under det senaste årtiondet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret