Polens nationalkonservative premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Forskare varnar: Polen på väg att förlora demokratin

Om Polen fortsätter på den inslagna vägen med underminering av grundläggande demokratiska principer kommer landet om ett till två år inte längre att klassas som en demokrati, enligt Staffan I. Karlsson från V-Dem-institutet som mäter graden av demokrati i världen.

2019 förlorade Ungern status som ”demokrati” i den stora rankingen som V-Dem-institutet vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet som går tillbaka till 1789. Som första EU-land fick Ungern stämpeln ”auktoritär regim”. Nu kan Polen vara nära att gå samma öde till mötes.

– Polen är väldigt nära [att inte vara en demokratisk stat]. Om Polen fortsätter på den inslagna vägen ytterligare ett eller två år kommer vi inte lägre att klassificera dem som en demokrati, sade statsvetarprofessor och ansvarig för V-Deminstitutet, Staffan I. Lindberg, till Agenda på söndagen.

Annons

Polen och Ungern de två europeiska länder som haft den mest negativa demokratiska utvecklingen under det senaste årtiondet.