Sverige redo skicka militära utbildare till Ukraina
BRYSSEL 17 november 2021Sverige är öppet för att skicka officerare för att utbildade den ukrainska armén, enligt försvarsminister Peter Hultqvist. Samtidigt tar en viktig byggsten i EU:s militära strategi from.
De baltiska länderna vill inrätta en träningsmission i Ukraina. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) stödjer idén och kan tänka sig svenskt deltagande.
– Vi ser det som en väldigt viktig del att markera EU:s ambition att bidra till säkerheten och suveräniteten för Ukraina. Vi måste öppna [för att delta], sade Hultqvist till Ekot i samband med EU:s försvarsministermöte i Bryssel på tisdagen.
Det handlar om att skicka officerare till landet för att utbilda ukrainsk militär, men i nuläget finns inga ytterligare detaljer om hur och när det i sådana fall skulle ske. Sverige deltar enligt Ekot sedan 2018 i en Kanadaledd militär utbildningsinsats i Ukraina.
Sverige deltar också i EU:s militära träningsinsatser i Mali, Somalia och Centralafrikanska republiken.
Strategisk kompass – EU:s försvarsstrategi
Under försvarsministermötet presenterade även unionens utrikesrepresentant Josep Borrell ett utkast på vad han kallar en strategisk kompass – ett ännu hemligt dokument om militära hot och hur EU bör svara på dem.
– Detta är inte bara ytterligare ett policy-dokument. Det är en guide för hur vi ska agera med konkreta åtgärder och tidslinjer, sade Borrell efter mötet.
Den kanske mest kontroversiella delen är ett förslag om att EU ska ha en insatskapacitet på upp till 5 000 personer som ska kunna sättas in i olika typer av kriser som evakuering av EU-medborgare från 2025 eller som den pågående krisen längs den polsk-belarusiska gränsen.
– EU måste kunna agera robustare, snabbare och beslutsammare som svar på kriser, sade Borrell.
Dokumentet innehåller även en utvärdering av olika typer av nuvarande och framtida hotbilder mot EU-länderna.
– Cyberrymden och yttre rymden kommer bli de nya slagfälten och vi måste vara redo att slåss där, sade Josep Borrell.
Sverige tillhör de mer skeptiska EU-länderna till en sådan insatsstyrka. I frågor som rör utrikespolitik krävs att alla medlemsländer ger sitt godkännande.
Enighet i mars
Diskussionen bland medlemsländerna fortsätter nu fram till EU-toppmötet i mars då det är tänkt att medlemsländernas stats- och regeringschefer ska enas om en slutlig utformning på den strategiska kompassen.