Ordföranden för EU:s revisionsrätt Klaus-Heiner Lehne tillbakavisar anklagelser gjorda av tidningen Libération vid utfrågning i Europaparlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Revisionsrättens ordförande tillbakavisar påstått bedrägeri

Enligt den franska tidningen Libération har ordföranden för EU:s revisionsrätt, myndigheten vars uppgift är att kontrollera EU:s utgifter, gjort sig skyldig till bedrägeri.  

– Obevisade och osanna påståenden, säger den anklagade Klaus-Heiner Lehne i en utfrågning med EU-parlamentet.

I fredags publicerades bedrägerianklagelser mot den Europeiska revisionsrättens ordförande, den konservativa politikern Klaus-Heiner Lehne från Tyskland, i den franske vänstertidningen Libération. Varpå Europaparlamentets utskott för budgetkontroll höll en utfrågning med utpekade Lehne under tisdagskvällen.  

– Artikeln vilar i huvudsak på obevisade och osanna påståenden och på falska tolkningar av gällande regler, sade Klaus-Heiner Lehne.   

Enligt artikeln ska Lehne bland annat ha tagit emot EU-bidrag för hyra motsvarande över 30 000 svenska kronor i månaden sedan 2014 för en trerumslägenhet vid hans kontor i Luxemburg som han själv ytterst sällan eller inte alls ska ha bott i och dessutom delar med två andra personer från hans kabinett.  

I utfrågningen i utskottet försvarade Lehne sitt val av att dela lägenheten samtidigt som han direkt tillbakavisade att han inte skulle bo i den.  

– Jag anklagas för att dela min lägenhet med två av mina långtidsanställda men jag ser inte problemet med det och det har ingenting alls att göra med min närvaro i Luxemburg. Det är en privat angelägenhet var och med vem jag bor med, sade Klaus-Heiner Lehne och tillade att han som mest spenderar helgerna hemma i Tyskland.      

Under utfrågningen bad Europaparlamentariker att Lehne skulle tydliggöra hur revisionsrättens regler för EU-stöd ser ut och på vilket sätt dessa granskas. Lehne uppmanades också av vissa att ta fallet till domstol för att skydda revisionsrättens rykte. Vilket han inte uteslöt.  

– Gör oss alla en tjänst, lämna in en stämningsansökan för ärekränkning. Men var säker på din sak. Journalisten som publicerade artikeln ledde till Santerkommissionens fall [1999] och drev Martin Selmayr i exil, sade den franske socialliberalen Pierre Karleskind.