– Gängen är allt skickligare på att distribuera förbjudna droger men också på att producera ännu inte kategoriserade ämnen som utgör allvarliga risker, sade ansvarig kommissionär Ylva Johansson på onsdagen.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Förstärk narkotikabekämpningen

EU-kommissionen vill se en skärpning av arbetet mot narkotika i EU och föreslår därför att en särskild narkotikabyrå inrättas. – Droghandel är fortfarande den största kriminella marknaden i EU, sade ansvarig kommissionär Ylva Johansson på onsdagen.

EU-kommissionen vill genom ett lagförslag skapa en Europeisk narkotikabyrå för att bättre kunna bekämpa missbruk och kriminalitet som följer i narkotikans spår.

– Droghandel är fortfarande den största kriminella marknaden i EU. Gängen är allt skickligare på att distribuera förbjudna droger men också på att producera ännu inte kategoriserade ämnen som utgör allvarliga risker, sade ansvarig kommissionär Ylva Johansson i ett uttalande på onsdagen.  

I European Drug Report 2021 framgår att nästan var tredje vuxen använt illegala droger minst en gång i sitt liv och antalet dödliga överdoser ökar från år till år. Enligt kommissionen uppgår värdet av narkotikahandeln på gatan till minst 30 miljarder euro per år vilket gör den till en viktig inkomstkälla för organiserad brottslighet. 

– Med dagens förslag ger vi EU:s narkotikabyrå de verktyg den behöver för att noggrant övervaka det utvecklande droglandskapet, för att hjälpa till att bekämpa drogernas skadliga effekter och att arbeta effektivt med andra EU-byråer, särskilt Europol, sade Ylva Johansson.