Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović. Arkivbild.

Ungern kritiseras för folkomröstning i hbtq-frågor

BRYSSEL 14 januari 2022

Den 3 april hålls parlamentsval i Ungern. Samma dag hålls en folkomröstning om fyra frågor kring hbtq. – Djupt beklagligt, säger Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović som oroas för ökat hat mot hbtq-personer i landet.

I juni i fjol röstade det ungerska parlamentet genom en lag som gör det förbjudet att dela innehåll som ”visar eller främjar homosexualitet eller könsbyten” med personer under 18 år. Lagen stötte på skarp kritik från flertalet EU-länder och från EU-kommissionen. Nederländernas premiärminister Mark Rutte uppmanade Ungern att lämna EU.

Den 3 april hålls parlamentsval i Ungern och opinionsmätningar indikerar att det är mycket jämt mellan det nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz och oppositionen. Landets president János Áder, som tillhör Fidesz, meddelade i veckan att man samma dag som parlamentsvalet ska hålla en folkomröstning kring fyra frågor, se faktabox.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović kritiserar nu beslutet att hålla folkomröstningen samtidigt som parlamentsvalet för, som hon uttrycker det, ”politisk manipulering” av hbtq-personers rättigheter.

– Den ungerska regeringens beslut att genomföra en folkomröstning om barns tillgång till information om sexuell läggning och könsidentitet samma dag som parlamentsvalet är djupt beklagligt eftersom det främjar instrumentaliseringen av hbtq-personers mänskliga rättigheter, sade Mijatović i ett uttalande.

Hon anklagar lagen för att associera homosexualitet med pedofili och att den inskränker på yttrandefriheten.

– Jag är orolig för att den föreslagna folkomröstningen kommer att befästa stereotyper, fördomar och hat mot hbtq-personer och därför ha en starkt negativ inverkan på deras rättigheter, säkerhet och välbefinnande genom att ställa frågor till folkets omröstning som är tvetydiga och vilseledande, sade Dunja Mijatović 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret