Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-domstolen har gett grönt ljus till EU att strypa pengar till länder som bryter mot rättsstatens principer, för att skydda EU:s budget.

EU-domstolen: Rätt att stoppa EU-bidrag vid rättsstatsbrott

BRYSSEL 16 februari 2022

EU har rätt att stoppa utbetalningar av EU-pengar till länder som inte lever upp till rättsstatens principer. Det slog EU-domstolen fast i en dom på onsdagen. Därmed ogillade domstolen Polens och Ungerns klagan om att EU inte skulle kunna stoppa utbetalning av EU-bidrag för att skydda EU:s budget.  Domen välkomnas av svenska politiker.

Efter EU-domstolens tydliga dom ökar trycket på EU-kommissionen att agera.

– Det var ta mig fasiken på tiden. Nu är det slut på långbänken, nu är det fritt fram för EU att ekonomiskt straffa de länder som bryter mot rättsreglerna. Polen och Ungerns motstånd mot EU har nått vägs ände, säger EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani (C) om domen.

Även Alice Bah Kuhnke (MP) välkomnar domen. 

– Dagens dom är ett slag i magen för de som nedmonterar EU. Det är viktigare än någonsin att EU står upp för demokratin när det auktoritära Ryssland spänner musklerna vid EU:s yttre gräns, säger Alice Bah Kuhnke.

Vänsterpartisten och Europaparlamentariker Malin Björk hoppas att domen blir en vändpunkt för Polen och Ungern.

– Jag hoppas beslutet uppmuntrar Polen och Ungern att gå tillbaka mot rättssäkerhet och demokrati. Vi måste återupprätta domstolarnas oberoende, mediefrihet och respektera grundläggande mänskliga rättigheter i Europa år 2022. Det kommer förhoppningsvis också att innebära att övergreppen mot flyktingar, hbtqi-personer, hjälporganisationer och journalister upphör, säger Björk i ett uttalande. 

Dagens dom var väntad. I ett vägledande förslag till avgörande, som kom i december, slog domstolens generaladvokat fast att EU-förordningen om villkorsmekanismen för att skydda budgeten antagits på en korrekt rättslig grund och är förenlig med EU-fördraget.

I domen påpekar domstolen att EU-kommissionen har rätt att strypa EU-medel till medlemsländer för att skydda EU-budgeten och att finansiering från budgeten “endast kan avnjutas av en medlemsstat som iakttar rättsstatens principer” och att denna princip är att ses som en del av unionens finansiella regler.

Domen avslår därmed den talan som Polen och Ungern väckt mot EU-kommissionen, som velat ogiltigförklara den förordning om skärpta utbetalningsvillkor som EU-länderna antog i samband med att EU-budgeten antogs 2020. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret