Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ko på fransk landsbygd. Arkivbild.

Tydligare regler för djurskydd efterlyses

STOCKHOLM 16 februari 2022

I dag saknas en samlad bild av hur djur som föds upp till slakt i EU behandlas eller mår. Europaparlamentet efterlyser därför tydligare EU-regler för djurskydd. Djurens rätt vill se tvingande och hårdare djurskyddsregler medan Lantbrukarnas riksförbund går på parlamentets linje om frivilliga regler. De svenska ledamöterna var splittrade vid omröstningen.

Inför att EU-kommissionen nästa år väntas göra en översyn av EU:s djurskyddsregler trycker Europaparlamentet på för gemensamma regler för en frivillig djurskyddsmärkning. 

– Många konsumenter vill göra medvetna val i butikerna, då behövs bättre förutsättningar för detta. I dag framstår det ibland som att allt som kommer från Sverige är bra och att allt från andra EU länder är sämre, men så enkelt är det inte. Framför allt behövs skärpta regelverk, säger Anna-Clara Acevedo, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt till Europaportalen. 

Hon poängterar att märkningen ska täcka djurets hela liv från uppfödning till slakt, vara obligatorisk och gemensam inom EU. Den bör också innefatta flera nivåer där högsta nivån ligger en bra bit över grundläggande lagkrav inom EU och Sverige. Märkningen bör vara tydlig och saklig och visa på skillnaderna, annars finns risk att det blir ett slags greenwashing för djurskydd, säger Anna-Clara Acevedo. 

I en bitvis kritisk rapport om de så kallade produktionsdjurens välbefinnande konstaterar Europaparlamentet att inte går att få någon samlad bild av hur djuren mår i EU “eftersom det inte ställts krav på övervakning och insamling av uppgifter för medlemsstaterna.” 

Parlamentet beskriver den nuvarande EU-lagstiftningen som en kombination av dispenser, undantag och otydliga krav, utan särskilda skyddsåtgärder eller garanterade skyddsnivåer för de flesta djurarter undantaget svin, värphöns, slaktkycklingar och kalvar där det finns vissa minimiregler. Detta har lett till att djurskyddet ser mycket olika ut i länderna vilket inte bara riskerar onödigt lidande för djuren utan också att snedvrida konkurrens mellan ländernas jordbruksföretag. Så snarare än att skärpa reglerna för djurskydd måste lagstiftningen, enligt rapporten, vara enhetlig och fullständigt införlivad i alla medlemsstater. Import av boskap eller kött som inte uppfyller europeiska djurskyddsnormer bör förbjudas, menar EU-parlamentet i rapporten som röstades igenom på tisdagen.

På Lantbrukarnas riksförbund, LRF, välkomnar man att djurskyddet utvecklas och en djurskyddsmärkning kan vara bra beroende på hur den utformas. LRF betonar vikten av att märkningen blir frivillig. 

– Införande av en märkning är en god tanke men för att det ska fungera väl behöver det vara marknadsdrivet. Det är en viktig utgångspunkt för att lantbrukarna ska kunna få betalt för sina insatser kopplat till märkningen. LRF:s uppfattning är att frågan i nuläget är mer politiskt driven inom EU, säger Erika Brendov på LRF till Europaportalen. Hon betonar att länder som redan har höga nationella regler för djurskydd inte ska misskrediteras utan istället premieras i det system som skapas.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret