Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskanslern Olaf Scholz.

Tysklands Scholz: Vi måste sätta gränser för krigshetsare Putin

BRYSSEL 28 februari 2022

På bara ett dygn har Tyskland gjort en helomvändning i sin utrikes- och försvarspolitik med omfattande militära satsningar och omställning för att minska beroendet av rysk gas.

Tyskland blockerade länge egen och andra länders vapenexport till Ukraina och förslaget att skära av Ryssland från bankbetalningssystemet Swift. I helgen ändrades detta inom loppet av ett dygn.

– Den 24 februari 2022 markerar en vändpunkt i vår kontinents historia. Med anfallet mot Ukraina har den ryske presidenten Putin kallblodigt utlöst ett angreppskrig. Putin vill upprätta ett ryskt imperium. Han vill i grunden göra om förhållandena i Europa efter egna föreställningar och drar sig inte för att använda militärt våld, sade den tyske socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz när han under ett extrainsatt möte i landets parlament på söndagen under en halvtimme redogjorde för det tyska svaret i fem steg.

Det första är att för första gången skicka tyska vapen och även låta andra länder med tysktillverkade vapen till en krigförande stat. Det andra och tredje är att man backar upp EU:s sanktioner för att få Putin att avsluta sitt krig och att bekräfta att Tyskland är redo att försvara andra Natoländer vid ett eventuellt ryskt anfall.

Det fjärde steget i Scholz’ plan är omfattande investeringar i den eftersatta tyska försvarsmakten.

–  Vi måste investera betydligt mer i vårt lands säkerhet för att skydda vår frihet och vår demokrati. Detta är en stor nationell kraftansträngning, sade Scholz.

Förbundskanslern öronmärkte 100 miljarder euro i ytterligare försvarsinvesteringar i år. Det är bara något mindre än hela den svenska statsbudgeten. Vidare lovade Scholz att för första gången leva upp till Nato-ländernas mål om att spendera minst två procent av BNP på försvaret från 2024.

Tyskland ska även stärka försvarssamarbetet med andra EU-länder, inte minst Frankrike, som att bland annat bygga nästa generations stridsflygplan och stridsvagnar tillsammans.

Minska beroende av rysk energi

Tyskland är i dag i stort beroende av rysk gas för sin energiförsörjning. Detta vill förbundskanslern ändra på genom att skynda på omställningen till förnybart, utöka landets lagringskapacitet av naturgas och bygga två nya terminaler för flytande naturgas för att kunna ta emot gas från bland andra USA.

–  Och vi kommer att ändra kurs för att minska vårt beroende av import från några enstaka energileverantörer. De senaste dagarnas och veckornas händelser har visat oss att en ansvarsfull och framåtblickande energipolitik inte bara är avgörande för vår ekonomi och vårt klimat, utan också för vår säkerhet, sade Scholz

Stärka EU-samarbetet

I sitt tal framhävde Olaf Scholz en utmaning och en möjlighet för EU-samarbetet som framkommit i och med Rysslands krig mot Ukraina. Utmaningen enligt hom är att stärka EU:s suveränitet på ett ”hållbart och varaktigt sätt”. Möjligheten består i att upprätthålla den enighet som EU-länderna visat i sin reaktion gentemot Ryssland.

– För Tyskland och alla andra EU-länder innebär detta att vi inte blott ska fråga vad vi kan få för vårt eget land utan också att vi ska fråga: Vilket är det bästa beslutet för unionen?  

”Sätta gränser för krigshetsaren Putin”

– I grunden handlar det om makt trumfar rätt, om vi tillåter Putin att dra tillbaka klockan till tiden för 1800-talets stormakter, eller om vi kan uppbåda styrkan att sätta gränser för krigshetsare som Putin, sade Olaf Scholz.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret