Aktivister till stöd för Ukraina framför palatset i franska Versailles där EU:s ledare träffas för toppmöte 10-11 mars 2022.

Bild: Europeiska rådet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Statsministern: Ge inte Ukraina falska förhoppningar

När EU:s stats- och regeringschefer på torsdagen träffas på ett informellt toppmöte i franska Versailles är en av frågorna Ukrainas ansökan om medlemskap i unionen.

Det var i förra veckan som Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj formellt undertecknade Ukrainas ansökan om att gå med i EU. Frågan har sedan dess snabbehandlats i ministerrådet som i början av veckan gav EU-kommissionen i uppdrag att utreda frågan vidare. 

På toppmötet i Versailles ska EU-ledarna diskutera frågan om Ukraina ska erbjudas status som kandidatland - en fråga som splittrar medlemsländerna. 

Flera av EU:s östliga länder vill driva på för en snabbprocess av Ukrainas ansökan medan andra länder, som Danmark och Nederländerna, bromsar. 

Även Sverige har en avvaktande position.

– Från svensk sida stödjer vi Ukrainas reformansträngningar och närmanden till EU men vi behöver ju också hålla på den ordning som gäller för länder som vill bli medlemmar i EU, sade statsminister Magdalena Andersson på onsdagens möte i riksdagens EU-nämnd inför toppmötet. 

Enligt Magdalena Andersson är det bra att Ukrainas medlemsansökan snabbt kunde slussas från ministerrådet till EU-kommissionen som ska göra en större utredning om hur medlemskapsförhandlingarna bör läggas upp. 

– Vi bedömer att man bör undersöka möjligheter för samarbete och politiskt närmande med Ukraina utanför processen för själva medlemsförhandlingar, sade hon. 

Inför toppmötet tycker Magdalena Andersson att det är viktigt att EU kommer fram med något som ger en tydlig signal till Ukraina att landet hör hemma i Europa. Det har förts intensiva diskussioner kring exakt vilka former - genom fördjupat samarbete inom något eller flera områden eller någon annan form av markering enligt Andersson.

– Det är min bestämda uppfattning att de behöver höra och känna att vi står vid deras sida och att vi finns där. Men det är viktigt att vi inte inbringar Ukraina några förhoppningar som vi sen inte kan leva upp till, säger hon.