Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ryska ambassaden i Berlin. Arkivbild.

Sverige och EU-länder utvisar tillsammans närmare 150 ryska diplomater

BRYSSEL 5 april 2022

Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Danmark och Sverige utvisar misstänkta ryska spiondiplomater. Litauen blir första EU-land att kasta ut den ryske ambassadören.

Helgens uppgifter om brutala ryska övergrepp på den ukrainska civilbefolkningen får fler EU-länder att kasta ut misstänkta ryska spioner.

Den tyska utrikesministern Annalena Baerbock meddelade på i går måndag att man utvisar ett ”betydande antal” personer vid den ryska ambassaden. Enligt uppgift rör det sig om ett 40-tal personer men kan vara fler.

– [De] har motarbeta vår frihet, vår sammanhållning här i Tyskland. Deras arbete är ett hot mot alla som söker skydd hos oss. Detta kommer vi inte längre tolerera, sade Baerbock i ett uttalande.

Senare samma dag meddelade även det franska utrikesdepartementet att man kastar ut runt 35 misstänkta ryska spioner från landets ambassad.

”Frankrike har i kväll beslutet att utvisa ett stort antal ryska personer med diplomatisk status i Frankrike och vars verksamhet strider mot våra säkerhetsintressen”, heter det i uttalande från det franska utrikesdepartementet.

– Italien har utvisat 30 ryska diplomater sade utrikesminister Luigi Di Maio på tisdagen. Han hänvisar i ett uttalande till “nationella säkerhet “ och “den omotiverade aggressionen mot Ukraina från Ryska federationens sida", rapporterar Reuters.

Även Spanien beslutade idag att utvisa 25 misstänkta diplomatspioner.

– Vi har beslutat att utvisa ryska diplomater och personal från den ryska ambassaden i Spanien som utgör ett hot mot vårt lands intressen och säkerhet, sade landets utrikesminister Jose Manuel Albares, rapporterar Reuters.

Från Danmark meddelas på tisdagen att femton ryska diplomater som misstänkt för spioneri får två veckor på sig att lämna landet. 

– Vi har konstaterat att 15 underrättelseofficerare spionerar på dansk mark, säger utrikesminister Jeppe Kofod, rapporterar Jyllandsposten.

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelande vid en presskonferens på tisdagen att Sverige utvisar tre ryska diplomater för misstänkt spioneri. 

– De har bedrivit illegalt underrättelsearbete och följer inte Wienkonventionen, säger Ann Linde.

Enligt den litauiske utrikesministern Gabrielius Landsbergis har den ryske ambassadören i landet ombetts att lämna Litauen. Det är den förste ryske ambassadör att utvisas från ett EU-land efter det andra ryska kriget mot Ukraina.

I förra veckan utvisade Belgien, Nederländerna, Tjeckien och Irland sammanlagt 78 ryska spiondiplomater.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret