Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sloveniens högernationalistiske premiärminister Janez Janša förlorade valet mot den gröna liberalen Robert Golob. Arkivbild

Viktigast i veckan: Mer stöd till Ukraina - ryska rubelkrav splittrar EU-länder

STOCKHOLM 30 april 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Den ryska brutaliteten i Ukraina chockade i veckan en svensk riksdagsledamot som besökte områden utanför Kiev som den ryska armén lämnat bakom sig. Samtidigt fortsätter Ryssland sitt illegala krig i östra och södra Ukraina. Rapporter tyder på att det lilla ryska separatistområdet Transnistrien i Moldavien som gränsar mot Ukraina kan vara på väg in i kriget på rysk sida, det har fått Ukraina att förstärka sitt försvar i väst. USA ökar sitt engagemang och militära stöd till Ukraina, något som utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin utlovade vid sitt möte med president Zelenskyj på söndagen. På tisdagen backade den tyska regeringen från sitt tidigare motstånd till att slicka tunga vapen till Ukraina.

Samtidig går Ryssland till motoffensiv mot EU-ländernas sanktioner och stänger av gasleveranserna till Polen och Bulgarien för att de enligt nya ryska krav, som inte finns i gällande gaskontrakt, inte betalar gasen i rubel, något som skulle hjälpa Putin hålla uppe värdet på landets valuta. Som enda EU-land går Ungern med på betala gasen i rubel, en valutabetalning som sannolikt strider mot EU:s sanktionsbestämmelser.

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán förlorade på söndagen en nära politisk allierad när de slovenska premiärministern högernationalisten Janez Jansa besegrades i parlamentsvalet av ett grönt-liberalt uppstickarparti. Samtidigt inledde EU-kommissionen en rättsprocess mot Ungern för deras bristande arbete mot korruption, något som i sin tur anses hota EU:s budget

Till sist noteras: 

… att Sverige sedan två år tillbaka för nöja sig med en andra plats i den europeiska sysselsättningstoppen, efter Nederländerna

… att EU-kommissionen vill ändra på reglerna för att underlätta arbetskraftsinvandring till EU samtidigt som Sverige vill skärpa sina

… att EU:s lagstiftare har enats om nya regler för ett sociala medier för att bringa “ordning i den digitala vilda västern”

… att Danmark är på väg att hyra fängelseplatser i Kosovo för utlänningar som begår brott i Danmark och som döms till utvisning. Om avtalet godkänns ska de dömda överflyttas till Kosovo under 2023. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret