Direktivet om minimilöner för arbetare i Europa får brett stöd bland EU-länderna.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brett EU-stöd för minimilönsdirektivet

Det blir ingen slutomröstning om minimilöner på torsdagens ministermöte – men direktivet gavs stort stöd av EU-ländernas ambassadörer. Endast Sverige, Danmark och Ungern angav att de inte kan stödja direktivet.

När EU:s arbetsmarknads- och socialministrar idag torsdag träffas för rådsmöte i Luxemburg blir det ingen slutomröstning om den politiska överenskommelsen om minimilöner som slöts förra veckan, trots att det från början var planen. Omröstningen ska istället ske senare i sommar, ministrarna ska istället ha en offentlig diskussion om frågan. 

Redan på onsdagen satte dock EU-länderna ner foten i frågan om direktivet, när ländernas EU-ambassadörer gav ett brett stöd till överenskommelsen med parlamentet, rapporterar Agence Europe. Endast Sverige, Danmark och Ungern angav att de inte kan stödja överenskommelsen. 

EU-parlamentets sysselsättningsutskott förväntas anta direktivet den 12 juli, med sikte på en omröstning i parlamentet i september.

På tisdagen presenterade den holländska socialdemokraten Agnes Jongerius, som varit en av parlamentets ansvariga förhandlare, resultatet av förhandlingarna för sina kollegor. Jongerius beskrev resultatet som "balanserat", där parlamentet hade gått "så långt som möjligt", skriver Agence Europe.

Plattformsarbete och Porto-målen

Det är dock inte bara minimilöner som står på dagordningen på torsdagens rådsmöte. Ministrarna ska bland annat också se över förhandlingsläget med direktivet om digitala plattformsarbetare samt diskutera relevansen av EU:s handlingsplan för sociala mål till 2030, som antogs för ett år sedan och som bland annat syftar till att öka sysselsättningsgraden och minska antalet människor i fattigdom.