Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under slutförhandlingarna om brexitavtalet i slutet av 2020. Arkivbild.

Brittiskt försök att riva upp brexitavtal får stark kritik

BRYSSEL 14 juni 2022

Den brittiska regeringen vill på egen hand ändra i delar av brexitavtalet med EU som bland annat reglerar den sköra freden i Nordirland. Om britterna genomför förslaget hotar EU med rättsliga åtgärder. Agerandet fördöms av bland annat Irland, Nordirland och Tyskland. – Jag är mycket bekymrad, säger Jörgen Warborn (M).

Som en del av utträdet ur EU enades kommissionen och Storbritannien för två år sedan om ett internationellt avtal som rör den komplexa situationen på brittiska Nordirland. Brexitavtalet och det så kallade Nordirlandsprotokollet hyllades då av premiärminister Boris Johnson. 

Sedan avtalen trätt i kraft har dock den brittiska regeringen på olika sätt underlåtit att genomföra delar av regelverket och kritiserat dem. I går måndag presenterade den brittiska regeringen ett förslag som i praktiken river upp avtalen och därmed bryter mot internationell lag om det blir verklighet.

– Detta lagförslag kommer att upprätthålla Belfastavtalet [om fred i Nordirland] och stödja den politiska stabiliteten i Nordirland. Den kommer att få ett slut på den ohållbara situationen där människor i Nordirland behandlas annorlunda än i resten av Förenade kungariket, skydda våra domstolars överhöghet och vår territoriella integritet, sade den brittiska utrikesministern Liz Truss när förslaget presenterades.

I brexituppgörelsen mellan EU och Storbritannien får Nordirland en särställning eftersom det stannar kvar på EU:s inre marknad. Syftet med detta är att inte behöva sätt upp några kontroller längs gränsen mot EU-landet Irland. Konsekvensen är att varor och djur från Storbritannien till Nordirland måste kontrolleras eftersom de går från ett icke-EU-land till en del av EU:s inre marknad. Både i London och bland unionister i Nordirland har detta kritiserats för att skapa olika regelverk för Storbritannien och Nordirland.

Måndagens förslag innebär bland annat att varor och djur från Storbritannien till Nordirland ska fraktas separat från varor som ska vidare till Irland så att dessa inte behöver kontrolleras, ta bort EU-domstolens roll som tvistlösare och ändra i överenskommelser med EU om statsstöd och momsregler.

– Detta är en rimlig och praktisk lösning på de problem som Nordirland står inför. Den kommer att skydda EU:s inre marknad och se till att det inte finns någon hård gräns på Irland, sade Truss som vill se en omförhandling av protokollet som Storbritannien enats om med EU.

”Stor oro” i Bryssel

EU-kommissionens brexitansvarige Maroš Šefčovič kritiserade samma dag det brittiska beslutet att ensidigt strunta i delar av protokollet och att detta ”skadar förtroendet”.

”Det är med stor oro som vi noterar dagens beslut av den brittiska regeringen att lägga fram lagstiftning som innebär att centrala delar av protokollet inte tillämpas”, sade Šefčovič och tillade att kommissionen nu kommer att analysera förslaget.

I mars 2021 inledde kommissionen ett överträdelseförfarande mot Storbritannien för brott mot protokollet. Men man lade detta på is i september samma år. Enligt Šefčovič överväger kommissionen nu att återuppta detta och/eller att inleda ytterligare rättsliga processer mot Storbritannien med böter som möjligt utfall. EU kan i slutänden även besluta att avsluta delar i sitt handelsavtal med Storbritannien och införa tullar på vissa varor.

Šefčovič menar dessutom att en omförhandling av protokollet är ”orealistiskt” och att ”EU inte kommer att omförhandla protokollet” men att man är redo att diskutera lösningar på de problem som uppstått.

Den svenske ledamoten i Europaparlamentets utskott för internationell handel Jörgen Warborn (M) är bekymrad. 

– Jag är mycket bekymrad över Storbritanniens unilaterala beslut att lägga fram ett lagförslag som ger Storbritannien befogenhet att åsidosätta bestämmelser som ingår i Nordirland-protokollet. Under denna exceptionella tid, med kriget i Ukraina och en alltmer orolig omvärld väljer den brittiska regeringen att skapa fler problem snarare än att arbeta för att lösa dem. Lagförslaget sätter relationen mellan EU och Storbritannien på spel, leder till ny osäkerhet för våra företag och ger upphov till allvarliga handelskonflikter. Det ökar risken för en hård gräns mot Irland och äventyrar hela handels- och samarbetsavtalet, säger Jörgen Warborn till Europaportalen. Han betonar att omförhandla protokollet om Irland och Nordirland är “inte ett alternativ för EU”.

Kritik från flera håll

Från Irland kommer tydlig kritik mot det brittiska lagförslaget.

”Den brittiska regeringen föreslår nu att förkasta internationell rätt, avvisa en partnerskapsinställning, ignorera en majoritet på Nordirland och medvetet öka på spänningarna med ett EU som söker en kompromiss”, twittrade Irlands utrikesminister Simon Coveney.

Från det nordirländska parlamentet, undertecknat av 52 av 90 ledamöter, kom på måndagen ett brev som kritiserar förslaget ”i starkast möjliga ordalag”.

”[Förslaget] strider mot de uttalade önskemålen från inte bara de flesta företag utan även från de flesta människor i Nordirland”, skriver ledamöterna.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock twittrar att EU inte kan acceptera Londons ensidiga brott av ett internationellt avtal och att medlemsländerna ”kommer att reagera enhälligt på detta förtroendebrott”.

Det kan enligt Politico ta längre än ett år innan förslaget blir verklighet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret