Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Annika Qarlsson (C) tycker att all relevant EU-lagstiftning med bäring på den gröna omställningen bör ses över.

C inför riksdagsvalet: EU-regler måste gynna den gröna omställningen

BRYSSEL 22 juni 2022

Den gröna omställningen toppar Centerpartiets lista över prioriterade EU-frågor i riksdagsvalet. 

– Säkerhetsläget sätter tryck på att genomföra omställningen snabbare, säger Annika Qarlsson (C).

Centerpartiet är tredje ut i Europaportalens artikelserie om aktuella EU-frågor i riksdagsvalet.

Rysslands krig mot Ukraina sätter sin prägel på Centerpartiets prioriterade EU-frågor inför riksdagsvalet. Att få till omställningen till hållbar och fossilfri energi och se till att skapa förutsättningar för att de förnybara faktiskt ska byggas ut står högs upp på listan. 

– Det är en fråga som vi drivit länge med miljö- och klimatperspektiv. Vad som hänt nu, den här våren, är att det fått ytterligare dimension vad gäller säkerhetspolitik. Så det finns ett ännu större tryck att göra den här omställningen och mycket snabbare än vi tidigare trodde det skulle vara möjligt att göra, säger Annika Qarlsson (C), förste vice ordförande i EU-nämnden. 

Enligt Annika Qarlsson finns det lagstiftning som hindrar den gröna omställningen, både på EU-nivå med exempelvis bioenergi, men även på nationell nivå. 

– Det gäller att se över all relevant EU-lagstiftning för att göra det här möjligt. Och det i ett perspektiv att det måste få byggas ut och det måste få ta plats. 

Använda skogen

För svensk del är skogen oerhört viktig för omställningen, understryker Annika Qarlsson. Det handlar bland annat om att byta ut material från fossilbaserade produkter mot förnybara alternativ, som att byta stål mot trävaror, plastförpackningar mot papper, oljebaserad textil mot textilfiber av cellulosa. 

– Det finns ett antal områden där vi ser att vi kan använda de möjligheter vi har på ett helt annat sätt men som riskerar att bromsas av det kommissionen föreslår. Vi måste se till att de regler vi nu sätter på plats skapar förutsättningar och möjligheter till att byta ut mycket av det som inte är hållbart, säger hon.  

Annika Qarlsson höjer ett varningens finger för att förlora det långsiktiga perspektivet i jakten på att lösa akuta problem. 

– I och med att det nu blir krav på att man ska fasa ut rysk olja och gas fort så är risken stor att man gör kortsiktiga lösningar som blir helt fel på lång sikt. Det har varit en uppmaning till den svenska regeringen, att man måste ha sikte på att ha balans mellan att man ibland gör saker som kortsiktigt löser det hela men långsiktigt är fel. Då måste man veta hur man ska fasa ut det i nästa steg, säger hon. 

Strategisk beredskap

Pandemin och Rysslands krig mot Ukraina har visat på vikten av att ha en strategisk beredskap för samhällsnyttiga varor och tjänster i EU, och det är en av de EU-frågor som Centerpartiet vill prioritera. 

– Det handlar inte om att allt ska produceras här men vi måste ha insikt och medvetenhet och se till att vi inte har sårbara källor. Hela våren har vi fått höra om halvledare som lamslår allting men det gällde också när vi skulle skapa förutsättningar för vaccinet och nu med livsmedel. Vi måste ha en gemensam strategisk beredskap för att hantera den här typen av stora störningar, säger hon. 

Rent konkret handlar det enligt Annika Qarlsson om att se till att det finns förutsättningar för europeiska företag att vara med och producera, att ha en fungerande inre marknad men också skapa förutsättning för lokal produktion, och även att försöka diversifiera kedjorna. 

Demokrati – i EU och i världen

Demokrati, rättigheter och rättssäkerhet är också något som Centerpartiet lyfter fram som prioriterade områden i EU-samarbetet. Här måste arbetet med att sätta tryck på Ungern och Polen men även andra länder som gått åt fel håll i utvecklingen fortsätta, anser Annika Qarlsson. 

– Vi tycker att man behöver fortsätta utveckla EU:s verktygslådan för att garantera demokrati och rättigheter, både fortsatt arbete kring artikel sju [i Lissabonfördraget] men också i budgeten och att hålla igång diskussionen med hjälp av den årliga rättsstatsrapporten. Men framför allt att fortsätta att lyfta frågorna och göra det tydligt att det här är en fråga som inte är förhandlingsbar, säger hon. 

Det är dock inte bara inom EU som man behöver stå upp för den demokratiska utvecklingen, enligt Annika Qarlsson. Det handlar också om att vara en global aktör i kampen för demokrati. Det handlar dels om att föra en politisk dialog men också att fundera på hur man exempelvis bedriver handel med länder som Kina. 

– Tack vare att vi är 27 enade demokratier är vi en viktig ekonomisk faktor i världen. Det hade vi inte varit var och en för sig men gemensamt är vi det och då ska vi också använda den kraften på ett positivt sätt, säger hon. 

Gemensamma migrationsregler

Centerpartiet lyfter också fram vikten av att komma framåt med EU:s migrationspaket – att få igenom gemensamma regler men samtidigt också att värna asylrätten. 

Efter att förhandlingarna om nya migrations- och asylregler i EU de senaste åren gått trögt, och i vissa delar helt stått still, har vissa framsteg gjorts på senaste tiden. 

Annika Qarlsson är försiktigt positiv om möjligheterna att komma överens. 

– Det som är spännande är att de länder som efter flyktingströmmarna 2015 blockerade nu är de som tar väldigt stort ansvar. Jag tänker att det borde finnas öppningar för att fortsätta diskussioner utifrån att det finns en utmaning som jag tror vi kommer behöva hantera längre fram. 

Hon understryker dock att det inte finns en enkel lösning eller ett enkelt svar. 

– Det gäller att hitta balansen i det här. Men om det är något som den här våren har visat så är det att det finns förutsättningar för att kunna komma framåt och att göra stora insatser för stora beslut som vi kanske inte riktigt känt av innan.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret