Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den slovakiske socialdemokratiske EU-kommissionären Maroš Šefčovič ansvarar för förhandlingarna med Storbritannien efter dess utträde ur unionen.

EU vidtar åtgärder mot avtalsbrytande britter

BRYSSEL 15 juni 2022

EU vidtar tre rättsliga åtgärder mot Storbritannien som meddelat att de tänker riva upp avtalet som rör den komplexa situationen på brittiska Nordirland. Samtidigt presenterar EU motförslag som unionen menar går mycket längre än det brittiska för att underlätta handeln med Nordirland.

I måndags lade den brittiska regeringen fram ett förslag som skulle upphäva stora delar av det så kallade Nordirlandsprotokollet som EU och Storbritannien enades om för två år sedan i samband med landets utträde ur unionen. EU:s brexitkommissionär Maroš Šefčovič lade i dag onsdag under en presskonferens ut sina svar på det brittiska förslaget.

– I måndags lade den brittiska regeringen fram ett lagförslag som bekräftar dess avsikt att ensidigt bryta mot internationell rätt. Detta är olagligt, sade Šefčovič som tillade att förslaget är ”extremt skadligt för den ömsesidiga tilliten och respekten mellan EU och Storbritannien”.

Kommissionen tinar nu upp det rättsliga överträdelseförfarande från mars 2021 som man lade på is på brittisk begäran. Förfarandet rör bristande genomförande av bland annat gränskontroller från brittisk sida, i synnerhet certifiering av livsmedel från jordbrukssektorn.

– Vi har avstått från att vidta juridiska åtgärder under det senaste året eftersom vi ville skapa en konstruktiv atmosfär för att hitta lösningar. Den brittiska regeringens beslut har gjort att vi inte har något annat val än att agera, sade brexitkommissionären.

Två nya överträdelseförfaranden

Samtidigt inleder man två nya överträdelseförfaranden. Ett som rör regler om så kallade sanitära och fytosanitära gränskontroller (SPS), det vill säga åtgärder för att skydda människor, djur och växter från sjukdomar och skadliga ämnen, som Storbritannien inte upprätthåller. I det andra anklagas Storbritannien för att inte dela med sig av statistik som genereras handeln till EU i den utsträckning som överenskommet. Statistiken behövs för att bland annat förhindra smuggling.

Syftet med överträdelseförfarandena är att få Storbritannien att följa de regler landet åtog sig att följa när det lämnade EU.

Storbritannien tillämpar i dag inte protokollet på en rad områden som husdjur, paket och olika kontroller av varor till Nordirland. Enligt EU-kommissionen har smuggling av vapen, droger, läkemedel och förfalskade varor upptäckts. Att upptäcka detta hade varit lättare om Storbritannien tillhandahöll den statistik man lovat menar EU-sidan.

Den brittiska regeringen har nu två månader på sig att svara på kommissionens invändningar. I slutänden kan landet hamna i EU-domstolen och ytterst få böta.

EU-förslag för att underlätta handeln

Samtidigt presenterar Maroš Šefčovič ett förslag om hur handeln med Nordirland kan underlättas. Bland annat ska fler företag kunna omfattas av systemet med ”pålitlig näringsidkare” som förenklar kontroller av varor. Även SPS-kontroller ska göras lättare och den administrativa bördan lättas. Enligt kommissionen går de konkreta åtgärder längre än dem i det brittiska förslaget från i måndags.

– Det här är ett gediget erbjudande som gör en påtaglig skillnad på marken, sade Maroš Šefčovič.

EU kan sätta upp tullar

Kommissionen har ytterligare möjligheter att sätta press på Storbritannien. Det kan röra sig om att inleda fler förfaranden men även om att införa handelstullar mot Storbritannien. Detta väntas ske först om och när förslaget klubbas igenom i det brittiska parlamentet, vilket kan ta över ett år.

– Vi utesluter ingenting om lagen blir verklighet, sade Šefčovič som samtidigt önskade fortsatt dialog med britterna som sedan februari i år vägrat diskutera frågan med EU.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret