Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Migrationskommissionär Ylva Johansson i samtal med migrationsminister Anders Ygeman under fredagens EU-möte i Luxemburg.

Förhoppning om framsteg i EU:s migrationspakt

BRYSSEL 10 juni 2022

Migrationskommissionär Ylva Johansson och Sveriges migrationsminister Anders Ygeman hoppas på att medlemsländerna i dag ska kunna ta steg mot att enas om en ny gemensam migrationspolitik.

I september 2020 föreslog EU-kommissionen en ny asyl- och migrationspolitik. Paketet innehåller en rad aspekter på asyl och migration som asyl, integration, gränshantering, återvändande, lagliga vägar och samarbete med ursprungs- och transitländer. 

Syftet var att försöka handera de låsningar som finns mellan medlemsländerna i frågan sedan flyktingkrisen 2015. Men arbetet har gått långsamt fram så i februari i år bytte det franska EU-ordförandeskapet strategi till vad man kallar steg-för-steg-metoden.

I dag träffas medlemsländernas migrationsministrar i Luxemburg för att diskutera frågan. EU:s migrationskommissiosnär Ylva Johansson (S) hoppas att de kommer att kunna enas om vissa delar.

– Det är möjligt att nå ett rejält steg framåt i dag, sade Johansson på väg in på fredagens ministermöte.

Enligt henne finns det en ”stor acceptans” bland medlemsländerna för den franska strategin och hur landet leder förhandlingarna. Ett sådant steg skulle innebära att ministrarna enas om en gemensam ståndpunkt om två av lagförslaget i pakten och en solidaritetsförklaring där länder på frivillig basis lovar att bistå andra länder där många migranter kommer.

Även Sveriges migrationsminister Anders Ygeman (S) ser en möjlighet att komma överens under fredagen.

– Jag hoppas att vi ska ta några nya steg i dag, sade Ygeman innan mötet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret