Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
En kraftig klimatpolitik står överst på Miljöpartiets topp-i-fem-lista över viktiga EU-frågor i riksdagsvalet enligt Maria Ferm (MP).

MP inför riksdagsvalet: Kraftfull klimatpolitik viktigaste EU-frågan

BRYSSEL 20 juni 2022

Klimatet, skogen och migration – när Miljöpartiet listar sina viktigaste EU-frågor i riksdagsvalet står miljö och humanism i centrum. 

– Beroendet av auktoritära stater kan förhindras om man satsar på förnybart, säger Miljöpartiets Maria Ferm, som tycker att höstens riksdagsval är viktigare än någonsin för Sveriges roll i EU – och för klimatet.

Miljöpartiet är först ut i Europaportalens artikelserie om partiernas prioriterade EU-frågor i riksdagsvalet. 

När Miljöpartiet listar vilka fem frågor de vill att Sverige ska driva i EU den kommande mandatperioden, kommer toppfrågan inte som en överraskning. 

– Det första är ju såklart en kraftfull klimatpolitik, säger Maria Ferm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för miljöpartiet. 

Rent konkret handlar det bland annat om att se till att leva upp till Parisavtalet, att avskaffa fri tilldelning till utsläppshandel och att se till att snabbt fasa ut eller stoppa alla subventioner av fossila bränslen. 

Exempelvis vill Miljöpartiet att EU stoppar importen av rysk olja och gas.

– Det tror jag överhuvudtaget kommer vara tydligt de kommande åren: hur nära sammankopplat säkerhetspolitik och klimatpolitik är. Beroendet av auktoritära stater är något som aldrig är särskilt bra för oss och som kan förhindras om man satsar på förnybart, säger Maria Ferm som tror att vi framöver kommer att se fler krig och konflikter till följd av klimatförändringar, och exempel på hur sammanlänkade de här två fenomenen är.  

En ny skogspolitik

Skogen är en annan prioriterad EU-fråga för miljöpartiet i valet. Partiet vill se en ny skogspolitik. 

– Det kommer bli en stor fråga inom EU där vi behöver arbeta för att främja ett mer ekologiskt skogsbruk, ett hyggesfritt sådant. Vi vill ha en politik med mer biologiskt mångfald, säger Maria Ferm. 

Miljöpartiet tycker att Sverige med all sin skog har goda möjligheter att bidra klimatpolitiskt genom den stora kolsänka som skogen innebär – samtidigt vill partiet också att beräkningsmodellerna är mer noggranna. Partiet vill arbeta för att styra om EU:s skogspolitik så att det ges faktiska möjligheter till att skydda skog. 

– Där skulle vi också kunna tänka oss att EU-pengar kan gå till att skogsägare i Sverige och i andra länder ska ha möjligheter till att skydda skog, säger Maria Ferm. 

Hållbart jordbruk

Jordbrukspolitiken kvalar också in på Miljöpartiets topp-fem-lista. Ett politikområde som är just nu är aktuell inte minst på grund av säkerhetspolitiska skäl och på grund av resursbrist. 

– Där vill vi också jobba för ett mer ekologiskt hållbart jordbruk och ha en rättvis fördelning av EU:s medel som gynnar ekosystemet, säger Maria Ferm. 

Miljöpartiet har de senaste månaderna drivit på i riksdagen för att få till en förändring av EU:s statsstödsregler, 

– Där har vi kommit pyttelite på vägen men där man skulle behöva göra mer för att man inte bara ska kunna stötta lantbruk genom att subventionera diesel utan på andra sätt. Vi ser det som viktigt för att kunna gynna lantbrukare som har det väldigt tufft men inte göra det på ett sätt som förstör klimatet, säger Maria Ferm. 

Human migrationspolitik

Flykting och migrationspolitiken i EU kommer också att vara viktigt för Miljöpartiet de kommande åren. Där handlar det om att Sverige bör ta en roll för att försöka komma vidare i diskussionerna kring en rättvis fördelning och försöka få fram det här nya systemet. 

Vi tycker att det är positivt om man hittar ett sätt där alla länder får ta ansvar. Samtidigt vet vi att det finns ett enormt motstånd mot det och det är snarare så att de regler vi har idag inte respekteras av länder inom EU och det är det som är problemet, säger Maria Ferm.  

Maria Ferm tycker också att EU står inför en backlash inom migrationen när Frontex hindrar migranter från att passera EU-gränsen – så kallade push backs – och att frivilligorganisationer nu står inför rätta för att ha räddat livet på människor som hållit på att drunkna i Medelhavet. Samtidigt pekar hon på att EU nu befinner sig i en ny situation med Rysslands invasion av Ukraina och miljontals människor på flykt. 

– Det har visat på att det går om man vill att ta emot flyktingar och hjälpas åt och att det görs på ett sätt som inte innebär att man gör allt för att stoppa människor eller sluter avtal med Turkiet eller den typen av saker, säger Maria Ferm. 

Respekt för rättsstatens principer 

Slutligen vill Miljöpartiet lyfta fram frågan om att respektera och försvara rättsstatens principer och grundläggande fri- och rättigheter, med pressfrihet och organisationsfrihet. 

– Där ser vi med utvecklingen i länder som Polen och Ungern vad det innebär för kvinnors rättigheter och hbtqi-personer rättigheter och överhuvudtaget möjligheten att kunna vara som man vill. Vi har ju också drivit förslag på att få tillgång till medel från olika EU:s fonder för organisationer som arbetar med dessa frågor, säger Maria Ferm. 

Viktigt val för EU

Maria Ferm tror att höstens riksdagsval är viktigt för Sveriges roll i EU. 

– Vi förbereder ju oss för att bli EU:s ordförandeland, och vilken regering och vilken politik vi kommer att bedriva då kommer ju att avgöras i det här valet. Vi behöver också ha en stark politik de kommande åren för att hindra klimatförändringarna. Det är nu vi har chansen att faktiskt klara det på en nivå som inte förstör planeten, säger hon. 

Maria Ferm understryker att valet är extra avgörande i år eftersom det inte är någon självklarhet vilken politik som ska drivas i Sverige. 

– Det är inte så att man kommer stå på status quo eller ta ett par steg framåt, utan vi har ett antal partier som vill rulla tillbaka banden, särskilt inom klimat, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Och det är också nytt. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret