Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Magdalena Andersson (S) i samtal med bland annat Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Andersson ser stor möjlighet för Sverige när EU-länder rustar upp

BRYSSEL 1 juni 2022

EU-ländernas ledare vill trygga livsmedelsförsörjningen, skynda på arbetet att göra sig oberoende av rysk energi och stärka försvaret. Statsminister Magdalena Andersson ser en stor möjlighet för svensk försvarsindustri. – Vi har ju bra och kostnadseffektiva prylar, säger hon.

Förutom att enas om det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland och ytterligare stöd till Ukraina diskuterade medlemsländernas stats- och regeringschefer under veckans extrainsatta EU-toppmöte ytterligare tre frågor med bäring på kriget. 

– Ryssland förhindrar i dag ungefär 20 [miljoner] ton spannmål från att föras ut ur Ukraina till människor som är i behov av mat, sade statsminister Magdalena Andersson (S) efter att toppmötet avslutats på tisdagseftermiddagen.

EU-ledarna enades om att försöka finna vägar – på land och till sjöss – för att via EU-länderna frakta ut de ukrainska skördarna. De lovade samtidigt stöd från Europeiska utvecklingsfonden till länder som står inför akut hungersnöd, inte minst i Afrika. 

Stärka försvaret

Ledarna underströk vikten av att genomföra tidigare överenskomna planer på att stärka försvaret i medlemsländerna.

– Kriget var och är en stark påminnelse för våra medlemsländer om behovet av att stärka vår försvarsförmåga, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Flera EU-länder som Sverige, Danmark och Tyskland har lovat öka sina försvarsbudgetar. Enligt von der Leyen rör det sig om åtaganden på ytterligare 200 miljarder euro i satsningar på försvar i EU och i medlemsländerna.

Sedan ett par år tillbaka finns planer på gemensamma uppköp av försvarsmateriel av intresserade medlemsländer och se till att medlemsländerna rör sig bort från att ha olika, med varandra icke-kompatibla system.  Detta inte minst mot bakgrund av att många medlemsländer nu måste ersätta förmågor som skänkts till det ukrainska försvaret. 

Statsminister Andersson ser här en öppning för att främja försvarsindustrin i Sverige.

– Hela den här upprustningen är naturligtvis en stor möjlighet för svensk försvarsindustri. Vi har ju bra och kostnadseffektiva prylar, sade Andersson.

Minskat energiberoende

Slutligen återkom EU-ledarna även till frågan om att minska beroendet av rysk energi. De välkomnade kommissionen plan om att på fyra ben till 2027 helt bli av med beroendet. De fyra delarna är minskad energianvändning i EU, mer satsningar på förnybart, gemensamma inköp av gas och olja från andra länder än Ryssland och koppla samman medlemsländernas energimarknader.

– Det handlar både om att strypa medel till den ryska regimens krigsföring här och nu, men också att se till att det finns tillräckligt med hållbar energi för att försörja de jobb som nu växer fram med anledning av klimatomställningen, sade Magdalena Andersson.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret