Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.

Storseger för ja-sidan i dansk folkomröstning

STOCKHOLM 2 juni 2022

Danmark ska inte längre stå utanför EU:s försvarssamarbete. Det blev utgången av onsdagens folkomröstning. – Nu när det är krig på vår kontinent så kan man inte vara neutral, sade statsminister Mette Frederiksen efter att valresultat stod klart.

67 procent av danskarna röstade på onsdagen ja till att avskaffa det danska förbehållet mot att ingå i EU:s försvarssamarbete – ett undantag som landet haft sedan 1993. 

– Nu när det är krig på vår kontinent så kan man inte vara neutral. I kväll har Danmark skickat en väldigt väldigt viktig signal till Putin och våra allierade, sade statsminister Mette Frederiksen (S) efter att valresultatet stod klart, rapporterar DR.  

När Danmark formellt meddelat EU att landet vill delta i försvarssamarbetet är det upp till parlamentet folketinget att besluta om vilka försvarsprojekt eller missioner man vill delta i.

Valdeltagandet på 66 procent var det näst lägsta i någon av de nio folkomröstningar som landet haft i en EU-fråga, se sammanställningen över alla folkomröstningar i EU.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret