Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Polen har flera gånger dömts i EU-domstolen för att bryta mot grundläggande spelregler om domstolsväsendets oberoende.

Tunga juristorganisationer stämmer EU-länderna för Polenbeslut

BRYSSEL 29 augusti 2022

Fyra domarorganisationer anser att ministerrådets beslut att godkänna Polens plan för hur man ska använda återhämtningspengar från EU var olagligt och vill se det ogiltigförklarat. Det blir nu EU-domstolen som får avgöra frågan.

Under coronakrisen inrättade EU-länderna en stor fond där pengarna ska fördelas mellan medlemsländerna i syfte att få igång ekonomin efter pandemin. För att få tillgång till medlen måste varje land skicka in en investeringsplan och uppfylla en rad demokratiska krav.

EU-kommissionen ansåg dock att Polen, som sedan 2015 kritiserats och dömts för att stärka den politiska maktens kontroll över landets domstolsväsende som enligt EU-lag måste vara oberoende, inte uppfyllde kraven för att få pengarna.

Men efter förhandlingar kunde övriga medlemsländer i ministerrådet godkänna polska planen med tre förbehåll. Dessa rör den olagliga disciplineringsnämnden vid Högsta domstolen i Polen som gör det möjligt för regeringen att göra sig av med kritiska domare och tillsätta lojala domare.

I går söndag meddelade fyra inflytelserika domarorganisationer att man anser att medlemsländerna bröt mot sina egna regler när man godkände planen och att man därför tar frågan till EU-domstolen med krav om att beslutet ogiltigförklaras.

Organisationerna anser bland annat att ministerrådets godkännande strider mot EU-domstolens tidigare dom om att disciplineringsnämnden helt måste avvecklas och att domare som straffats av den måste kunna få sina fall prövade igen.

"Skälet till att begära ogiltigförklarande av [minister-]rådets beslut är att tydliggöra principen om att EU-domstolens domar om rättsväsendets oberoende ska verkställas utan dröjsmål och fullt ut”, heter det i ett uttalande från organisationerna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret