Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Italien girar högerut

BRYSSEL 26 september 2022 | Rekordlågt valdeltagande

Italien ser ut att få sin mest högerorienterade regering sedan andra världskriget. Hur detta påverkar landets inställning till EU är dock för tidigt att säga, enligt en expert.

En koalition av partier till höger och ytterhöger går mot seger i söndagens italienska nyval. Största parti blir högernationalisterna Italiens bröder som gått från drygt 4 procent av rösterna i förra valet 2018 till över 26 procent. Dess ledare Giorgia Meloni ser samtidigt ut att bli Italiens första kvinnliga premiärminister. 

Valresultatet innebär att Italien, enligt Reuters, får sin mest högerorienterade regering sedan andra världskriget. Högerkoalitionen, som fick knappt 44 procent av röster, väntas på grund av valsystemet utformning ändå få majoritet både i parlamentets över- och underhus.

 Italiens bröder ingår i samma partigrupp som Sverigedemokraterna och polska regeringspartiet Lag och rättvisa i EU-parlamentet.

Meloni har ändrat åsikt om synen på Ryssland och har stött västs sanktioner mot landet. Hon har dock tidigare ställt sig på den ungerske nationalkonservative premiärministern Viktor Orbáns sida i frågan om EU-kommissionens hot om att stoppa 80 miljarder kronor i EU-stöd till Ungern.

I ett uttalande efter valet sade Giorgia Meloni att det nu är ”dags att ta ansvar” och att hennes regering ”kommer att verka för alla italienare”, rapporterar Rai.

Enligt Arturo Varvelli, Italienchef för tankesmedjan Europeiska utrikesrådet (ECFR), menar att det finns en viss grad av oförutsägbarhet i hur Giorgia Meloni kommer att bedriva sin EU- och utrikespolitik. Han pekar på att hon driver en politik med fokus på nationellt intresse men att hon samtidigt de senaste månaderna ändrat sin syn på Ryssland.

– Det är för tidigt att säga vad som kommer att förändras för EU och dess maktbalans, sade Varvelli i en kommentar.

Han ser en möjlighet att hon delvis fortsätter på avgående premiärminister, teknokraten Mario Draghis, inslagna väg med ”nationellt intresse inbäddat i nationella normer” men att detta samtidigt kan ändras.

– Det finns utan tvekan en risk för att populistiska, EU-kritiska och transatlantiska krafter fortfarande kan få den nya regeringen att avvika från denna nya kurs, sade Varvelli.

Lågt valdeltagande

Italien har historiskt ett jämförelsevis högt valdeltagande. Men söndagen val lockade den lägsta andelen väljare någonsin.

Det väntas ta flera veckor innan en ny regering, den 68e sedan 1946, kan komma på plats.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret