Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Klart: EU-parlamentet klubbar EU-regler om minimilöner

BRYSSEL 14 september 2022
Uppdaterad: 22 september 2022

På onsdagen stod det klart: EU-parlamentet ställer sig bakom det nya direktivet om minimilöner i EU. 

– Från och med nu existerar den svenska arbetsmarknadsmodellen endas på nåder av EU-domstolen, säger Sara Skyttedal (KD).

Som väntat gav EU-parlamentet på onsdagen, med stor majoritet, grönt ljus för EU:s direktiv om tillräckliga minimilöner. Det var det sista steget på en flera år lång process och dagens omröstning handlade om den överenskommelse som ministerrådet och EU-parlamentet nådde i början av juni – och som den svenska regeringen inte ställde sig bakom i rådet. 

Alla de svenska Europaparlamentarikerna som deltog i omröstningen tryckte på nej-knappen, utom de tre miljöpartistiska ledamöterna som röstade för – men som i efterhand rapporterat att de tryckte på fel knapp och ämnade rösta nej. 

Kristdemokraten Sara Skyttedal konstaterade inför omröstningen att "man nu, precis som många förespråkare av det här direktivet gärna påpekar, skriver socialpolitisk historia i Europa". 

– Inget direktiv har någonsin utgjort ett så stort hot mot två välfungerande arbetsmarknadsmodeller, de i Sverige och Danmark. Och inget direktiv har tidigare lika tydligt visat hur kommissionen och Europaparlamentet inte skäms för att tänja på fördragens gränser för att anta en ny lagstiftning om frågor som uttryckligen inte ska vara annat än medlemsländernas kompetens, sade hon i en debatt i parlamentet inför slutomröstningen. 

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit, underströk dock att direktivet inte skulle skada de nordiska arbetmarknadsmodellerna. 

– Det här kommer inte att förstöra någonting. Tvärtom kommer det att stärka social dialog och kollektivförhandlingar, sade han i samma debatt. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret