Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s migrations- och inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.

EU-skyddet för ukrainska flyktingar förlängs

BRYSSEL 10 oktober 2022

EU:s mottagande av flyende från det ryska kriget Ukraina förlängs ett år. Samtidigt sjösätts ett pilotprojekt för att få fler ukrainare i arbete.

I mars röstade medlemsländerna för att aktivera EU:s massflyktsdirektiv för att alla som flydde Ukraina undan det ryska anfallskriget. I nuläget omfattas 4,2 miljoner ukrainare av skyddet.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson meddelade i dag måndag det skyddet förlängs ytterligare ett år.

– Direktivet om tillfälligt skydd kommer fortgå till åtminstone mars 2024. [Måndagsmorgonens ryska attacker mot civila i Ukraina] gör det mycket tydligt att det är viktigt att vi fortsätter välkomna dem som behöver fly till EU, sade Ylva Johansson.

Ett sådant beslut om förlängning behöver inte gå till omröstning bland medlemsländerna. 

Massflyktsdirektivet innebär att ukrainare och andra med flyktingstatus eller motsvarande skydd i landet som flyr kriget i Ukraina får rätt att stanna i EU-länderna utan att behöva söka asyl. De får även rätt till boende, rätt att arbeta och tillgång till sociala bidrag och sjukvård. Barn har dessutom rätt till undervisning.

Johansson meddelade samtidigt att de ukrainare som väljer att återvända hem inte behöver avregistrera sig från skyddet ifall de framledes åter tvingas fly till EU.

Pilotprojekt för mer arbete

Kommissionen lanserade på måndagen även ett pilotprojekt som omfattar fem EU-länder – Finland, Polen, Litauen, Spanien och Kroatien – i syfte att få fler ukrainare i arbete.

– Vi vet av erfarenhet att lära sig språket och få ett jobb är bästa sättet att integrera i ett nytt land. Vi hoppas att [detta pilotprojekt] kommer att skynda på processen att få arbete i EU, sade unionens arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit som pekade på att flera sektorer i EU i dag saknar arbetskraft.

I pilotprojektet kan arbetssökande ukrainare skriva in sig på ”EU: talangreserv” under det europeiska nätverket för arbetsförmedlingar, Eures, där över 4 000 granskade arbetsgivare utannonserar över tre miljoner arbetstillfällen.  Ukrainare ska även få stöd att få sina yrkeskvalifikationer erkända i EU.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret