Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ministerrådets ordförande Charles Michel skickade under helgen ut den officiella inbjudan till EU:s stats- och regeringschefer till fredagens toppmöte i tjeckiska Prag. Arkivbild.

Inför toppmötet: Intensiva EU-förhandlingar om oljesanktioner mot Ryssland

BRYSSEL 3 oktober 2022

Rysslands krig i Ukraina, energi och det ekonomiska läget står i fokus när EU-ländernas ledare på fredag träffas för ett toppmöte i Prag. Svårigheter att enas om nya oljesanktioner mot Ryssland präglar upptakten till mötet. 

I samband med toppmötet ska även den nya Europeiska politiska gemenskapen pröva sina vingar.

EU måste enat fortsätta sätta hårt mot hårt när Ryssland, med bland annat upprepade hot om kärnvapenanvändning, mobilisering av nya soldater, falska folkomröstningar och beslutad illegal annektering, trappar upp kriget mot Ukraina. Det är ett av budskapen i den officiella inbjudan till fredagens toppmöte i Pragborgen i den tjeckiska huvudstaden som under söndagen gick ut till EU:s stats- och regeringschefer. 

– Vi kommer att fortsätta att stärka våra restriktiva åtgärder för att ytterligare öka trycket på Ryssland att avsluta sitt krig, skriver Charles Michel, ministerrådets ordförande, i det så kallade herdebrevet. 

Tanken är att EU-ledarna på fredagens toppmöte ska enas om ytterligare sanktioner mot Ryssland baserade på EU-kommissionen förslag i förra veckan. 

Pristak väcker frågor

Intensiva diskussioner pågår just nu mellan medlemsländerna för att ha en överenskommelse klar för godkännande av EU-ledarna på fredag. Idag måndag träffas medlemsländernas EU-ambassadörer för ytterligare förhandlingar där knäckfrågan just nu är förslaget om pristak på rysk sjöburen oljeexport. 

Länder som Cypern, Malta och Grekland har bromsat kring frågan med oro för “att EU kommer att skjuta sig själv i foten genom att förbjuda deras tankfartygsflottor att transportera rysk olja (som säljs över ett visst pristak) utan att se till att samma förbud även införs av andra stora sjöfartsländer, som Turkiet, Indien och Indonesien”, skriver Politico.

Samtidigt är oljepristaket centralt i sanktionspaketet. 

– Det kommer inte att bli något sanktionspaket utan ett oljepristak, säger en diplomat till Politico. 

“Skydda vår kritiska infrastruktur”

Även energifrågan ligger tung på toppmötets dagordning, inte minst i ljuset av de förmodade sabotagen av Nordstream-ledningarna i förra veckan, som resulterade i omfattande gasutsläpp. EU-ledarna ska under mötet “undersöka hur vi bäst kan skydda vår kritiska infrastruktur”, heter det i brevet. 

– Vårt primära mål är att säkerställa att vi garanterar leveranssäkerhet och prisvärd energi för våra hushåll och företag, särskilt när vinterkylan närmar sig, skriver Michel och anger att man under mötet ska utvärdera de beslut som redan fattats i frågan samt ge vägledning om ytterligare åtgärder. 

EU-ledarna ska även diskutera hur man bäst ska tackla de ekonomiska utmaningar som unionen står inför; hur man bäst ska ta itu med höga priser för hushåll och företag, stödja tillväxt och jobb och skydda de utsatta som lider mest av höga energiräkningar. 

Ny europeisk politisk gemenskap

Redan på torsdagen samlas dock EU-ledarna i den tjeckiska huvudstaden tillsammans med stats- eller regeringschefer från 17 andra europeiska länder för ett första möte inom den nya Europeiska politiska gemenskapen – en idé till fördjupat Europa-samarbete utanför EU-ramen som den franske presidenten Emmanuel Macron lade fram i ett tal på Europadagen i maj. 

Tanken är att föra samman europeiska länder och ledare och genom en gemensam plattform främja politisk dialog och samarbete i frågor av gemensamt intresse.  

Frågor som ska diskuteras är fred och säkerhet, den ekonomiska situationen, energi och klimat samt migration och rörlighet.

Ryssland och Belarus är bland de få europeiska länder som inte är inbjudna.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret