Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska revisionsrättens nytillträdde ordförande, irländaren Tony Murphy. Arkivbild.

Kritisk chefsrevisor: Ökad andel fel i EU-budgeten

BRYSSEL 13 oktober 2022

Andelen fel som EU:s revisorer upptäcker när miljarder i stödpengar betalas ut fortsatte att öka 2021.  – Med tanke på att de problem som vi har upptäckt är utbredda, vi anser dem vara genomgående, har vi avgivit en avvikande mening för tredje året i rad, sade Europeiska revisionsrättens ordförande Tony Murphy.

Europeiska revisionsrätten granskar varje år huruvida pengarna i EU-budgeten hanteras på ett korrekt sätt när de betalas ut till exempelvis lantbrukare eller gemensamma forskningsprojekt. För 2021 års budget är den så kallade felandelen 3 procent – en tydlig ökning från den förra granskningen

– Med tanke på att de problem som vi har upptäckt är utbredda, vi anser dem vara genomgående, har vi avgivit en avvikande mening för tredje året i rad, sade Europeiska revisionsrättens ordförande Tony Murphy i en presskonferens på onsdagen när han presenterade den senaste granskningen.

En avvikande mening är den skarpaste graden av kritik som revisionsrätten kan ge i fråga om hanteringen av EU-budgeten. Ökningen av felandelen jämfört med fjolrået har skett inom alla budgetposter förutom jordbruksstödet där den minskat.

Fel kan vara olika typer av oegentligheter som missade kvitton och liknande men även i mindre fall rena bedrägerier. Både revisionsrätten och EU-kommissionen har en acceptansnivå för felandelen på två procent, något som ännu inte uppnåtts. 

Två orsaker till ökningen

Enligt Murphy är en viktig förklaring till att andelen fel de senaste åren blivit högre att så kallade högriskkostnader utgör en större del av EU-budgeten än tidigare. Till högriskkostnader räknas bland annat ersättningar för forskningsprojekt och regional- och landsbygdsutveckling och där är andelen fel är så mycket som 4,7 procent. Bland utgifter i lågriskgruppen som exempelvis direktstöd till lantbrukare och pengar till Erasmusstudenter låg felandelen under tröskelnivån.

Den andra viktiga förklaringen enligt revisionsordföranden är att programcykeln för EU:s flerårsbudget för 2014-2020 närmar sig sitt slut.

– Det verkar finnas en trend mot programsluten där felandelen öka något. Kanske på grund av att trycket är större på att godkänna projekt och betala ut stöd, sade Murphy.

Rena bedrägerier som revisionsrätten upptäcker skickas till EU:s bedrägeribekämpningsbyrå Olaf eller till Europeiska åklagarmyndigheten Eppo.

För 2021 rör det sig om 15 misstänkta fall av bedrägeri till Olaf varav ett parallellt till Eppo av de totalt 740 granskade transanktioner till och från EU-budgeten. Olaf har inlett granskningar i fem av fallen.

"Oroväckande trend"

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Ilan De Basso arbetar med budgetfrågor och är oroad.

— Rapporten visar på en oroväckande trend för både felbetalningar och bedrägerier. Särskilt bekymmersamt är fallen av bedrägerier som ökat markant jämfört med tidigare år, säger De Basso i en kommentar till Europaportalen.

Han anser att revisionsrapporten måste bli "väckarklocka" för kommissionen och medlemsländerna "att göra sin hemläxa och se till att reglerna följs bättre"

– Inte en krona ska gå till fel ändamål eller hamna i brottslingars fickor, sade De Basso.

Kräver kommissionen på besked

För första gången har revisionsrätten även granskat räkenskaperna för EU:s stora coronaåterhämtningsfond på 800 miljarder euro. Under 2021 gjordes bara en utbetalning, 11,5 miljarder euro till Spanien, och i den har alla 52 delmål synats. Där hittade man endast fel i ett av delmålen och klassar det inte som väsentligt.

Revisionsordförande Murphy kritiserade dock samtidigt kommissionen för att ännu inte tagit fram någon metod för hur man ska mäta om målen och delmålen som medlemsländerna måste klara för att få pengar från coronafonden har nåtts.

– Tiden håller på att rinna ut, sade Tony Murphy som ser potentiella risker för synen på fonden om något går fel i form av bedrägerier eller liknande.

Pengar kan krävas tillbaka

Att se till att EU-pengar betalas ut på rätt sätt ligger i första hand på EU-kommissionens bord men den största delen av budgeten administreras av medlemsländerna, ungefär två tredjedelar.

Det området som EU-kommissionen själv hanterar – administrationen som utgjorde drygt sex procent av hela budgeten – hade inga väsentliga fel alls. På inkomstsidan ser revisionsrätten heller inga väsentliga fel.

Kommissionen, som övervakar att EU:s budgetregler följs, har rätt att kräva tillbaka pengar som använts på ett felaktigt sätt.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret