Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I en debattartikel på torsdagen sammanfattar den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i fem punkter sin syn på Kina och på hur omvärlden, EU och Tyskland bör förhålla sig till landet.

Scholz inför Pekingresa: Kina är både rival och samarbetspartner

3 november 2022

När Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på torsdagen reser till Kina är det efter omfattande kritik både i Tyskland och EU. Men enligt Scholz själv är kritiken inte befogad. 

– Det just för att "business as usual" inte längre är ett alternativ [...] som jag reser till Peking, skriver han i en förklarande artikel inför resan. 

På torsdagen åker den tyske förbundskanslern Olaf Scholz, tillsammans med en stor tysk handelsdelegation, till Kina för att under fredagen träffa den kinesiske presidenten och diktatorn Xi Jinping. 

Resan har kritiserats både i Tyskland och i EU, bland annat för att den riskerar att ge legitimitet till det alltmer auktoritära ledarskapet i Kina. 

I en opinionsartikel i tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung – också publicerad på engelska i tidningen Politico – skriver Scholz att ”när Kina förändras måste vårt umgänge med Kina också förändras”.

Enligt Scholz är det bland annat viktigt att få med Kina i det globala klimatarbetet. Han betonar även att Kina är en viktig handelspartner för både Tyskland och Kina. 

– Tyskland kommer att söka samarbete där det ligger i vårt ömsesidiga intresse, men vi kommer inte heller att ignorera kontroverser, skriver han. 

Olaf Scholz understryker även att resan inte är ett sätt att kringgå en EU-gemensam inställning till Kina. 

– Om jag reser till Peking som Tysklands förbundskansler så gör jag det också som europé. Inte för att tala på hela Europas vägnar – det skulle vara förmätet och fel – utan för att tysk Kina-politik bara kan bli framgångsrik när den är inbäddad i den europeiska Kinapolitiken, skriver han.  

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret