Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Uppgift: Oväntad tuff hållning – Ungern ska nekas EU-miljarder i väntan på reformer

STOCKHOLM 24 november 2022

Mediauppgifter tyder på att ett avgörande närmar sig om vilka konsekvenser Ungerns bristande rättsstatlighet ska få. Det sedan EU-kommissionen av allt att döma slagit in på en tuffare linje där stora belopp i EU-stöd ska frysas inne tills Ungern har genomfört reformer. Samtidigt krävde Europaparlament att kommissionen står på sig – något som stöddes av alla svenska partier utom Sverigedemokraterna. EU-minister Roswall kunde på torsdagen inte ge besked om Sveriges linje.

EU-kommissionen kommer, enligt tidningen Politico, att föreslå EU-ländernas regeringar att Ungern, om de inte uppfyller 27 specifika krav på ökad rättsstatlighet, ska nekas sammanlagt 13,3 miljarder euro i EU-stöd. Inom kort måste Sverige ta ställning.  

Enligt uppgift ska delar av kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen i praktiken ha tagit beslutet i går onsdag, medan förslaget kommer att formaliseras av hela kommissionen i nästa vecka.

Den tuffare hållningen mot Ungern överraskar bedömare. Ett tag såg det ut som om kommissionen och medlemsländer skulle gå med på en kompromiss – något som i förra veckan fick Europaparlamentet att rycka ut med kravet att fortsätta frysa EU-pengarna. Som ett tecken på kompromissmöjligheter uttryckte Ungerns justitieminister Varga bara dagen därpå “Jag är väldigt optimistisk.” 

Hursomhelst kommer frågan sannolikt att avgöras av EU-ländernas finansministrar den 6 december. Beslutet tas med kvalificerad majoritet och inte med vetorätt vilket ökar möjligheterna att förslaget går igenom.

Kommissionens skapare linje mot de rättsstatliga bristerna i Ungern välkomnas av EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

– Äntligen gör kommissionen det de ska, det vill säga försvarar EUs grundläggande värderingar och principer. Ungern ska inte få en krona av EU:s skattebetalares pengar så länge de håller på som de gör, säger Alice Bah Kuhnke i ett uttalande till Europaportalen. 

Sverigedemokraten Charlie Weimers håller inte med. Han tror att möjligheten att stoppa utbetalningen av EU-stöd i framtiden kan komma att utvidgas till att användas mot andra länder på andra grunder.

– Att EU ges makt att hålla inne beslutade medel på grundval av otydliga kriterier innebär en risk för gradvis expansion av maktmedlets ursprungliga tänkta användningsområde och att dessa instrument i framtiden kan komma att användas mot andra länder på andra grunder, säger Charlie Weimers i ett uttalande till Europaportalen.

Sverigedemokraterna ensama emot

Idag torsdag antog Europaparlamentet sin linje i frågan och en stor majoritet – 416 mot 124 ledamöter – insisterade på att EU-pengarna inte ska betalas ut och pekade explicit på delen med 7,5 miljard euro som kommissionen nämnde redan i september.    

Samtliga svenska partier stödde parlamentets resolution utom Sverigedemokraterna som, tillsammans med sin partigrupp nationalkonservativa ECR samt ytterhögergruppen ID, röstade emot.

– Parlamentets resolution är för långtgånde och underminerar de förhandlingar som pågår mellan Ungern, kommissionen och rådet i vilka Ungern gjort eftergifter. Landet ska enligt resolutionen behandlas likt Ryssland och endast oppositionen ska få ta del av medel. Det är inte något vi kan stödja, säger Charlie Weimers.

Han får kritik av Alice Bah Kuhnke som också frågar sig hur det kommer att gå med det svenska ordförandeskapet efter årsskiftet när regeringen är beroende av Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna fortsätter sin vana trogen att hålla Viktor Orban om ryggen. Det är djupt oroväckande att det parti som i praktiken styr Sveriges regering har så låg etisk kompass och uppenbarligen vill kasta rättsstatliga principer överbord. Jag oroar mig för det svenska ordförandeskapet. Hur ska Sverige kunna agera resolut med utgångspunkt i EU:s stadgar när de som styr sympatiserar med Orbans regim, säger Alice Bah Kuhnke.

Hur Sverige ska rösta på finansministermötet avgörs i riksdagens EU-nämnd och blir ett prov på hur stort inflytande Sverigedemokraterna har på den nya regeringens EU-politik. Enligt EU-minister Jessika Roswall (M), som på torsdagen mötte journalister, har regeringen inte diskuterat frågan i detalj eftersom man ännu inte sett förslaget.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret