Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Albaniens premiärminister Edi Rasa välkomnar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på toppmötet mellan EU och västra Balkan den 6 december.

Toppmöte på västra Balkan försöker få igång EU-förhandlingarna

7 december 2022

Rysslands anfallskrig mot Ukraina får EU att öka sitt fokus på västra Balkan – men även migrationspolitik är en drivkraft. Trots många försäkringar under tisdagens toppmöte i Tirana om ländernas plats i EU, är medlemskap långt borta för kandidatländerna på västra Balkan.

Det var ett symboliskt val av plats när EU:s och västra Balkans ledare på tisdagen samlades för toppmöte i Albaniens huvudstad Tirana – det första mellan parterna som ägde rum utanför EU. 

– Detta toppmöte, som hölls för första gången i ett land på västra Balkan, ger ett tydligt budskap om vårt engagemang, vår enighet och vårt starka partnerskap. EU är mer engagerat än någonsin för en gemensam framtid, med våra partners på västra Balkan inom EU, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande. 

Albaniens premiärminister Edi Rama kallade det faktum att mötet hölls utanför EU:s gränser för “historiskt”. 

– Jag ser det som ett fantastiskt tecken på medvetenhet om att EU behöver västra Balkan lika mycket som västra Balkan behöver EU, sade han efter mötet, och välkomnade flera av de överenskommelser som slöts under mötet vad gäller EU-stöd till energisektorn, sänkta roamingavgifter mellan regionerna och nya möjligheter för studenter på västra Balkan att studera på universitet i EU. 

EU-intresse i stärkta relationer

EU har flera anledningar till att knyta länderna på västra Balkan närmare till sig. Det främsta skälet just nu stavas Ryssland. 

“Rysslands eskalerande anfallskrig mot Ukraina sätter europeiskt och globalt fred och säkerhet i fara och understryker vikten av det strategiska partnerskapet mellan EU och västra Balkanregionen” slog länderna fast som första punkt i en gemensam deklaration efter mötet. 

För EU handlar det till stor del om att vårda relationen med partnerländerna och förhindra att länderna vänder sig till Ryssland och Kina – en inte alltid lätt balansgång för EU när frustrationen i befolkningen i kandidatländerna är stor över att anslutningsprocessen går så långsamt. Något som länderna, vilket EU-företrädare påpekade, dock själva kan påskynda genom ökad reformtakt.

För att få gå med i EU måste kandidatländerna uppfylla en rad ekonomiska, politiska och administrativa krav som ingår i de så kallade Köpenhamnskriterierna. Att kandidatländerna fortfarande en lång väg kvar, inte minst vad gäller kampen mot korruption, framgår tydligt i Europaportalens sammanställning

Migrationssamarbete viktigt

För EU är västra Balkan också en viktig region vad gäller migration. Antalet asylsökande som tar sig till EU via den så kallade västra Balkan-rutten har ökat markant det senaste året och inför toppmötet lade EU-kommissionen fram en handlingsplan för hur migrationen i regionen ska hanteras, där man bland annat föreslår att EU:s gränspolis Frontex ska kunna verka inom Balkanländerna. 

– Ni kan räkna med vårt stöd för att hantera gränsförvaltning och för att hantera migrations- och asylprocessen. Vi är i det här tillsammans, sade von der Leyen på tisdagen. 

Samtidigt underströk hon att EU förväntar sig att länderna på västra Balkan snabbt anpassar sig till EU:s visumpolitik. 

– Detta är också avgörande för att upprätthålla de viseringsfria systemen oss emellan, sade von der Leyen.


 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret