Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel var väldigt nöjd efter veckans toppmöte som bland annat beviljade Ukraina ett jättelån för att de ska klara sina utgifter under 2023.

Viktigast i veckan: Nya ryska robotattacker – EU ger Ukraina mångmiljardlån

STOCKHOLM 17 december 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Flera ukrainska städer, och dess el- och vattenförsörjning, utsattes för ryska robotattacker på fredagen. Dagen innan beslutade EU-toppmötet om nya sanktioner mot Ryssland för deras illegala krig mot Ukraina samtidigt som man också beviljade ett mångmiljardlån för att stötta Ukraina under 2023.

En stor korruptionsskandal briserade i veckan där Europaparlamentets vice talman socialdemokraten Eva Kaili, som direkt sparkades från sin toppost, var en av de som misstänks att ha tagit mutor från Qatar. Kritiker menar att parlamentets slappa regler kring lobbyism är en av orsakerna. Ett nytt regelverk ska utredas. 

Ungern och premiärminister Viktor Orbán fick till slut backa från sitt vetohot i syfte att tvinga till sig ett omfattande EU-stöd på 12 miljarder euro. Istället fick Ungern nöja sig med drygt en miljard euro – resten villkorades med krav på rättsstatsreformer


Till sist noteras

… att EU:s jättesatsning för att rädda jobb och företag under coronapandemin enligt EU:s revisorer är svår att utvärdera effekterna av

… att en ny EU-lag om lönetrasperens kommer att förbjuda lönehemligheter på företag med minst 100 anställda. Syftet är att minska löneskillnaderna mellan könen.

… att det i veckan var Sveriges tur att bli granskade och utfrågade i ministerrådet kring landets grad av rättsstatlighet. Kommissionen menar att Sverige måste öka bekämpningen av svenska företags korruption i utländska affärsförbindelser.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret