Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ryssland använder sig av drönare för att terrorisera den ukrainska befolkningen. Arkivbild.

EU:s nionde sanktionspaket mot Ryssland antaget

BRYSSEL 16 december 2022

Det ska bli svårare för Ryssland att få till gång till drönare samtidigt som fler personer sätts på EU:s svarta lista. EU-ledarna flaggar samtidigt för ytterligare åtgärder.

EU-länderna nådde under torsdagen enighet om det nionde i raden av sanktioner mot Ryssland sedan landets senaste anfall mot Ukraina i februari i år. Medlemsländernas stats- och regeringschefer sade sig under torsdagens EU-toppmöte även vara beredda att införa ytterligare sanktionspaket.

”Europeiska unionen är beredd att fortsätta att förstärka de restriktiva åtgärderna”, heter det i slutsatserna från årets sista EU-toppmöte.

EU-länderna har bland annat enats om ett exportförbud för motor till Ryssland och länder som Iran som sedan kan användas i drönare. Andra varor som generatorer, kretsar och kameror läggs till på exportförbudslistan. Ytterligare sanktioner införs även mot ryska banker, gruvsektorn och mediekanaler.

Ytterligare närmare 200 personer och organisationer sätts på unionens svarta lista med frysta tillgångar och inreseförbud som följd. Där ingår bland annat personer som deltagit i bortrövanden av ukrainska barn till Ryssland, ryska ministrar och ansvariga för missilattacker mot civila.

Sedan tidigare finns över 1 200 personer och över 100 företag och organisationer på svarta listan som först sattes upp 2014 när Ryssland ockuperade ukrainska Krimhalvön.

Kompromiss om konstgödsel

I tidigare sanktionspaket har en rad ryska chefer för stora kemi- och gödningsmedelsföretag satts på svarta listan med hänvisning till deras stöd för Rysslands krig. Flera länder – bland annat Frankrike, Tyskland och Nederländerna – var i förhandlingarna om det nionde paketet oroade för att detta skulle försvåra betalningar inom export av konstgödsel och livsmedel till svältutsatta länder.

Torsdagens kompromiss var möjlig efter att medlemsländerna gavs möjlighet att kringgå frysningen av dessa personers tillgångar om det är ”absolut nödvändigt” för att underlätta export av livsmedel och konstgödsel till i synnerhet Afrika, rapporterar EUobserver. Ungern krävde samtidigt att tre ryska ministrar skulle strykas från svarta listan.

Fler detaljer i sanktionspaketet, bland annat vilkas om sätts på svarta lista, offentliggörs när beslutet formellt godkänts och därefter publicerats i EU:s officiella tidning. Detta väntas ske senare under fredagen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret