Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis och den svenska finansministern Elisabeth Svantesson presenterade innehållet i finansministrarnas möte idag tisdag.

EU vill stoppa smuggling till Ryssland

BRYSSEL 16 maj 2023

Med EU:s sanktioner mot Ryssland har smugglingen via tredje land ökat. EU:s finansministrar har idag tisdag diskuterat hur luckorna ska täppas igen. – Vi har bett de berörda länder att förklara de onormala flödena och att kraftfullt agera för att förhindra dem, säger Valdis Dombrovskis, EU-kommissionens vice ordförande.

Ett av huvudämnena under tisdagens möte för EU:s finansministrar har varit hur man ska komma åt att en del länder kringgår sanktionerna mot Ryssland som EU beslutat om. Det är också fokuset i det förslag till ett elfte sanktionspaket som EU-kommissionen lagt fram.

Den svenska finansministern Elisabeth Svantesson konstaterade på väg in till dagens möte att både exporten från och importen till Ryssland har ökat från en del av Rysslands grannländer.

– När vi nu ser att sanktionerna kringgås av vissa länder då är det viktigt att våra tullmyndigheter arbetar ännu bättre, ännu hårdare på att stoppa just det, sade Svantesson.

Mer precist vilka länder det handlar om ville dock Svantesson inte uttala sig om.

Tullens uppgifter avslöjar handelsflödena

Under presskonferensen som följde på finansministermötet uppgav EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis att det är uppgifter från tullen som avslöjat onormala handelsflöden för varor som är på EU:s sanktionslista.

– Detta rör EU-exporter till vissa länder i Rysslands grannskap – särskilt de i Eurasiska ekonomiska unionen, och andra länder utanför EU som inte heller samarbetar kring EU:s sanktioner, sade han.

Dombrovskis poängterade att problemet inte bara är att Ryssland tjänar på att sanktioner kringgås, utan också att det också leder till att skapa orättvisa handelsfördelar för de länder som kringgår sanktionerna.

Berörda länder har kontaktats

Dombrovskis sade också att kommissionen har kontaktat de berörda länderna.

– Vi har bett de berörda länderna att förklara de onormala flödena och att kraftfullt agera för att förhindra dem.

Finansministrarna diskuterade också vad EU:s tullmyndigheter kan göra för att komma åt problemet. Elisabeth Svantesson ville dock inte säga att de missköt sig.

– Jag ska inte recensera tullmyndigheterna runtom utan jag kan bara konstatera att om det här kriget ska sluta så kan vi inte hålla på och göda den ryska krigsekonomin.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret