Zelenskyj utlovar reform av rättsväsendet
BRYSSEL 12 maj 2023Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utlovade natten till fredag en reform av landets polis- och åklagarmyndighet, som en del i att bana väg för EU-medlemskap.
Det var under sitt nattliga tv-tal som Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj berättade att han godkänt en strategisk plan för att reformera landets brottsbekämpande myndigheter och åklagarväsendet. Han beskrev det som ett detaljerat dokument med en plan som sträcker sig till år 2027.
– Enkelt uttryckt – vi måste erbjuda ett system som garanterar rättvisa och lag och ordning för vårt land som också uppnår vårt mål om Ukrainas snabba antagande i EU, sade Zelenskyj.
Han har dock ännu inte offentliggjort några detaljer om hur denna reform ska se ut.
EU-ansökan kräver reformer
Tidigare i veckan tog Zelenskyj emot EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen som i samband med besöket tog upp att det pågår ett reformarbete i Ukraina för att leva upp till EU:s krav på kandidatländerna men utan att nämna någon konkret tidsplan för den vidare processen.
När Ukraina under 2022, efter den fullskaliga ryska invasionens början, fick kandidatstatus i EU satte Bryssel upp flera krav på reformer som Ukraina måste genomföra innan ett medlemskap kan bli aktuellt. Det handlar bland annat om en reform av landets konstitutionella domstol, antikorruptionssatsningar samt satsningar på att få bukt med penningtvätt.
För att utvärdera de kriterier som ställts upp för Ukrainas kommande medlemskapsförhandlingar väntas kommissionen komma med ett förslag tidigast 30 maj vid EU-ministrarnas ordinarie möte. Enligt Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) har Ukraina gjort “imponerande framsteg” med de krav som kommissionen satt upp.
Nu på lördag kommer Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att delta på ett informellt möte med EU:s utrikesministrar i Stockholm. På dagordningen står bland annat landets EU-närmande.
Långt kvar enligt rättsstatlighetsmätning
Ukraina hade åren innan den fullskaliga invasionen i små steg förbättrats vad gäller rättsstatlighet sedan 2012, enligt World Justice Project som mäter rättsstatligheten i Europa. Men 2022 sjönk landet något igen. Ukraina är enligt den senaste mätningen precis efter Ungern – det EU-land som ligger sämst till inom EU vad gäller rättsstatlighet. Samtidigt visade Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex, som presenterades förra veckan att landet tagit kliv framåt vad gäller pressfriheten.
Zelenskyj tryckte dock på att förändringarna av de brottsbekämpande myndigheterna inte bara genomförs för att uppnå EU-medlemskapet.
– Tillit inom och till staten bygger på tillit för dem som agerar å statens vägnar. Polisen och åklagarväsendet är nyckelaktörer i detta.