Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Massiv protest mot polska regeringen

BRYSSEL 5 juni 2023

Trycket skruvas upp inför höstens viktiga polska val när en halv miljon människor protesterade mot den sittande regeringen. – Demokratin dör i tystnad. Från och med i dag kommer ingen mer tystnad att finnas, sade oppositionsledaren Donald Tusk som riskerar att tvingas bort från offentligheten med en ny kritiserad lag.

Alltsedan det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, kom till makten 2015 har kritiker invänt mot vad man anser vara en nedmontering av grundläggande demokratiska byggstenar. EU-domstolen och Europadomstolen har i 25 olika domar dömt ut regeringens så kallade reformer av domstolsväsendet. Statliga uppköp av mediekoncerner och kontroll över public service har i mycket tystat kritiken mot PiS. Regeringen har även underminerat HBTQ-rättigheter och kvinnors möjlighet abort som tidigare var mycket begränsad har blivit än mer begränsad.

Rekordstor demonstration

I går söndag, på årsdagen av det första demokratiska valet efter kommunismens fall 1989, samlades, enligt både arrangörernas och Warszawas stadshus, en halv miljon i den polska huvudstaden för att protestera mot regeringen.

Marschen av arrangerade av det viktigaste oppositionspartiet, liberalkonservativa Medborgarplattformen, under ledning av dess premiärministerkandidat tidigare Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som mellan 2007 och 2014 var landets premiärminister. I ett tal riktade Tusk kraftig kritik mot den politik som Lag och rättvisa fört och sade att ett tydligt motstånd nu materialiserats.

– Demokratin dör i tystnad. Från och med i dag kommer ingen mer tystnad att finnas. Ni har höjt er röster till förmån för demokratin, så att den inte dör trots de dagliga angreppen på dess grundvalar från PiS, från [PiS-ledaren Jarosław] Kaczyński, från den här regeringen, sade Tusk som kallade sammankomsten den största i Polens demokratiska historia.

I demonstrationen deltog även den polske demokratikämpen och förre presidenten Lech Wałęsa och företrädare för en rad andra partier som vill få bort Pis i höstens parlamentsval. Demonstranterna hade plakat med bland annat ”Fria, europeiska Polen”, ”Ja till EU, nej till PiS”, rapporterar Reuters. Även i andra polska städer även liknande demonstrationer rum.

”Lex Tusk”

Regeringen och allierade president Andrzej Duda godkände i förra veckan dessutom en lag som kritiseras för att kunna användas i syfte till att underminera oppositionen. Enligt regeringen syftar lagen till att komma åt personer som ska ha påverkats av Ryssland i syfte att underminera säkerheten i Polen. Motståndare menar att den är utformad för att kunna tvinga bort Donald Tusk från den politiska scenen eller åtminstone svärta ned hans och andras namn.

I ett inlägg på välrenommerade tyska juristforumet Verfassungsblog går juristprofessorn Wojciech Sadurski hårt åt lagen.

”Detta monster till lag har så många brister, patologiska drag och direkta konflikter med rättsstatsprincipen, till och med i dess själva grund, att det är svårt att veta var man ska börja”, skriver Sadurski.

Lagen sätter samman en kommission – enligt juristprofessorn helt dominerad av PiS – som ska utreda ”ryska påverkan på Polens inre säkerhet” mellan 2007 och 2022. Han pekar på att 2007 var första året som Tusk vann premiärministerposten. Det lägsta straffen för någon som befinns skyldig till detta är tio års avstängning från offentliga befattningar. Straffen går i praktiken inte att överklaga, medlemmarna i kommissionen, som inte har behöver någon juridisk utbildning, kommer inte att kunna ställas till svars för sina beslut, enligt Wojciech Sadurski.

Efter en proteststorm från bland annat EU och USA gjorde president Andrzej Duda i fredags en kovändning och lovade att lägga fram ändringsförslag till lagen, uppger Reuters. Han vill bland annat införa möjligheten att överklaga och ta bort möjligheten att förbjuda personer att inneha offentliga ämbeten.

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret