Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly vill ha svar från Frontex senast i september. Arkivbild.

EU-ombudsman utreder Frontexroll i migranttragedi

BRYSSEL 26 juli 2023

Europeiska gränsbyråns Frontex roll i den dödligaste båtolyckan på många år sätts under lupp. – En tragedi av den här omfattningen kräver att alla inblandade reflekterar över sitt ansvar och att det är tydligt för allmänheten vem som bär ansvaret för dessa dödsfall, säger EU:s ombudsman Emily O’Reilly som inleder en granskning.

I mitten av juni kapsejsade en båt fylld med migranter som försökte nå Europa utanför Greklands kust. Minst 500 personer befaras ha omkommit. Det har därefter framkommit uppgifter om att båten ska ha stått still i flera timmar utan att ha fått den hjälp som fartyg i sjönöd har rätt till.

Grekiska myndigheter har inlett en undersökning av händelsen. Samtidigt meddelar i dag onsdag EU:s ombudsman Emily O’Reilly att hon inleder en parallell granskning av vilken roll unionens kust- och gränsbyrå Frontex spelat i tragedin.

– Frontex roll i sök- och räddningsinsatser måste också klargöras. Det har rapporterats att Frontex i det här fallet varnade de grekiska myndigheterna för fartygets närvaro och erbjöd hjälp, men det är inte klart vad mer Frontex kunde eller borde ha gjort", sade O'Reilly i ett uttalande.

Hon ställer bland annat frågan om hur Frontex säkerställer att den grundläggande internationella rätten att rädda nödställda till sjöss upprätthålls.

– Migrationen till Europa kommer att fortsätta och det är upp till EU att se till att man agerar på ett sätt som upprätthåller grundläggande rättigheter och inte glömmer det mänskliga lidande som tvingar människor att söka ett bättre liv utanför sina hemländer, sade ombudsmannen.

Ombudsmannen vill att Frontex svarar på hennes frågor innan oktober månad. Hon kommer under hösten att inleda ytterligare granskningar av EU-institutionernas roll i att upprätthålla grundläggande rättigheter längs unionens yttre gränser såväl som EU:s färska migrantuppgörelse med Tunisien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret