Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.

EU-parlamentariker kräver demokratiutfrågning av Ungern

BRYSSEL 14 november 2023

EU-parlamentariker kritiserar EU-ordförandelandet Spanien för att strunta i att ha en formell utfrågning av den ungerska regeringen om urholkningen av demokratin i landet. "Vi skriver för att uttrycka vår djupaste besvikelse" heter det i ett brev till ordförandelandet.

På hösten 2018 utlöste för första gången EU-parlamentet ett så kallat artikel-7.1-förfarande mot Ungern men hänvisning till den underminering av demokratin i landet som drivits på under premiärminister Viktor Orbáns styre.

Förfarandet ligger numer mestadels i händerna på medlemsländerna i ministerrådet där kritiker menar att få framsteg gjorts. Det som sker är mer eller mindre regelbundna utfrågningar av Ungern (och Polen som också ligger i ett separat artikel-7.1-förfarande) under ledning av ordförandelandet.

Det nuvarande ordförandelandet Spanien har dock valt att inte hålla någon sådan utfrågning av Ungern när medlemsländernas EU-ministrar träffas i morgon onsdagen. Detta har fått fem Europaparlamentariker, som ansvarar för frågan i parlamentet, att ilskna till.

" Vi skriver för att uttrycka vår djupaste besvikelse över det spanska EU-ordförandeskapets ovilja att göra framsteg i förfarandet enligt artikel 7.1 i EU-fördraget gentemot Ungern", skriver de fem ledamöterna i ett brev till den spanska regeringen.

De kräver att Spanien sätter en formell demokratiutfrågning av Ungern på dagordningen och pekar på att majoriteten av tidigare ordförandeskap gjort detta.

"Dessa utfrågningar har visat sig vara oumbärliga för att upprätthålla en konstruktiv dialog med den ungerska regeringen, samt för att ta upp frågor som omfattas av artikel 7-förfarandena, såsom rättsväsendets oberoende, korruptionsbekämpning, mediefrihet och hbtqi-personers rättigheter", skriver EU-parlamentarikerna.

Ledamöterna menar att det inte skett några framsteg i Ungern vad gäller demokrati under den senaste tiden som skulle rättfärdiga att utfrågningen i ministerrådet stryks från dagordningen. Så sent som för ett år sedan slog EU-parlamentet fast att Ungern inte längre bör klassas som en demokrati.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret