Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C) är kritiska till att Moderaterna inte vill låta patienterna själva välja om deras journaler ska vara tillgängliga till europeisk forskning och läkemedelsindustri.

Debatt: Moderat storebrorsmentalitet – ignorerar medborgarnas privatliv

Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C) 13 december 2023

Vi vill inte att politiker som Arba Kokalari ska tvångsansluta svenskarnas patientjournaler till europeisk hälsoforskning och läkemedelsindustri – det ska vara frivilligt. Det handlar om medborgarnas rätt till privatliv, något som tycks spela allt mindre roll för Moderaterna. Det skriver Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C) i replik till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M).

Centerpartiet gör allt vi kan för att skydda svenskarnas integritet. Vi arbetar med det i diskussionen om förslaget för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn, där det omtalade ”chat control” ingår, när det handlar om realtidsövervakning av medborgare inom ramen för AI-akten och även här när det gäller lagstiftningen om vem som ska få tillgång till vår hälsodata.

Vi vill nämligen att det är du som ska bestämma över din egen data – inte politiker som Arba Kokalari (Europaportalen 231212). Och framför allt när det handlar om det mest privata – din hälsa.

Redan tidigt under förhandlingarna om hälsodatalagstiftningen förklarade vi att vi välkomnar stora delar av förslaget. Detta verkar ha undgått Arba Kokalari. Vi tycker att det är bra att åtgärder tas från EU-håll som underlättar möjligheten för svenskar att få vård när man reser utomlands genom en enkel tillgång till sin patientjournal även när de är i Alperna eller på en grekisk strand. Denna användning kallas ofta för primäranvändning och den är vi helt för.

Vi tycker också att det är bra att det lagts fram förslag som ska göra det enklare att få tillgång till hälsodata på aggregerad nivå i EU, så att vi stärker den europeiska hälsoforskningen. Detta kallas för sekundäranvändning av hälsodata.

Tvångsanslutningen är problemet 

Problemet med förslaget är att alla svenskar kommer att tvångsanslutas till systemet för sekundäranvändning.

Det betyder konkret att om du som svensk en gång gett tillåtelse för en läkare att titta på din patientjournal, så har du samtidigt gett samtycke till att all din hälsodata laddas upp i en digital portal där läkemedelsföretag runtom i EU kommer att ha tillgång till den. Det här kommer att ske automatiskt och du kan alltså inte från början välja om du vill dela med dig av din data eller inte. Det krävs att du aktivt väljer att dra dig ur.

Det här tycker vi är väldigt allvarligt och tvärt emot hur det borde vara.

På samma sätt som att du kan välja om du vill eller inte vill att företag ska kunna samla in data om dig när du besöker hemsidor eller använder sociala medier, tycker vi att samma princip ska gälla även för den betydligt mer känsliga datan om din hälsa. Vi ser också med oro på hur detta skulle slå mot grupper i våra samhällen som har svårt att hänga med i teknikutvecklingen, som våra äldre.

Flera risker

Detta lagförslag har fått hård kritik av flera civilsamhällesorganisationer för hur det påverkar enskildas rätt till ett privatliv. Eftersom det är ett förslag som berör alla EU-länder måste vi också ta hänsyn till effekterna utanför Sverige. Det finns regimer som gärna använder data för allt annat än ädla syften. I början av året gjorde till exempel polsk polis ett tillslag mot en gynekologmottagning på jakt efter data för att bevisa att kliniken utfört aborter, något som varit olagligt i Polen.

Vi måste också ta hänsyn till risken för läckor. För det sker. Även i Sverige. För bara för några månader gav ett av Sveriges största privata tandläkarföretag inloggningsuppgifter till ett av Försäkringskassans personregister – till telefonförsäljare.

Det är därför Centerpartiet vill att du ska få välja själv om du vill dela med dig av dina mest privata uppgifter till EU:s hälsodataportal.

Moderaternas syn på personlig integritet har de senaste åren glidit alltmer in i en vurm för storebrorssamhället, där ditt privatliv alltid får stå tillbaka för det som staten tycker är rätt att göra. Att Arba Kokalari därför går till extremer för att misstänkliggöra oss som står upp för din integritet är därför inte förvånande, bara beklämmande.

Abir Al-Sahlani
Europaparlamentariker, Centerpartiet

Emma Wiesner
Europaparlamentariker, Centerpartiet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret