Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kroatiens premiärminister Andrej Plenković under besöket i Sarajevo.

EU:s utvidgning: Bosnien-Hercegovina "måste göra mer"

BRYSSEL 23 januari 2024

Bosnien-Hercegovina har knappt två månader på sig att leva upp till de krav som EU ställt på landet för att det ska få inleda medlemskapsförhandlingar. Landets ledare hoppas på ett positivt besked vid EU-toppmötet i mars, men unionens "striktaste" land, Nederländerna, anser att Bosnien-Hercegovina i nuläget inte gjort tillräckligt.

Vid EU-toppmötet i december i fjol beslutade medlemsländernas högsta politiska ledare om att låta kandidatlandet Bosnien-Hercegovina inleda formella anslutningsförhandlingar "så snart landet i nödvändig grad uppfyller kriterierna för medlemskap".

Till nästa formella EU-toppmöte i mitten av mars ska EU-kommissionen ta fram en rapport över hur väl landet på västra Balkan lyckats genomföra konkreta reformer om bland annat stärka demokratin, rättsstatligheten, vallagar, domstolsväsendet och kampen mot korruption, organiserad brottslighet och penningtvätt. Denna ligger till grund för ett eventuellt beslut om att inleda medlemskapsförhandlingar.

Med anledning av detta besökte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Kroatiens premiärminister Andrej Plenković och Nederländernas dito Mark Rutte huvudstaden Sarajevo för att diskutera läget.

Enligt Borjana Krišto, ordförandena i Bosnien-Hercegovinas presidentråd, har landets parlament under de senaste veckorna klubbat i genom en rad reformer och att fler är på väg.

– Anslutningen är inte på något sätt lätt, men genom en dialog, genom vårt engagemang, genom vår hängivenhet för att uppfylla vårt viktigaste strategiska utrikespolitiska mål kommer vi att få ett positivt resultat, sade Borjana Krišto på tisdagen.

Ursula von der Leyen sade sig ha sett "vissa framsteg" i arbetet med att leva upp till EU:s krav för att inleda förhandlingar men att "mer måste göras".

– Vi har sett ett verkligt engagemang för anslutningsmålet och viktiga lagar har antagits, sade von der Leyen.

Kroatiens premiärminister Andrej Plenković sade sig vara den EU-ledare som drivit på hårdast för att låta grannlandet Bosnien-Hercegovina medlemskapsförhandla. Enligt honom är det av vikt att det blir ett positivt beslut i mars. I annat fall riskerar, på grund av kommande EU-val, nästa möjlighet att ta ett beslut bli först i början av 2025.

– Det är därför som mitt budskap till alla vänner och partner i landet är att utnyttja det tillfälle som har dykt upp, sade Andrej Plenković.

Nederländernas Mark Rutte, som av Plenković beskrevs som det "striktaste" medlemslandet i EU:s utvidgningsprocess. Rutte sade att målet är att Bosnien-Hercegovina på sikt blir medlem i EU som ett "odelat, enat och suveränt land". Han pekade dock på att processen måste vara meritbaserat och att det inte finns några genvägar.

– Om man tittar på den nuvarande situationen måste vi ärligt konstatera att det fortfarande finns mycket arbete kvar att göra, sade Rutte som tillade att han i nuläget inte vore redo att ge Bosnien-Hercegovina klartecken att medlemskapsförhandla.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret