Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
I premiärminister Viktor Orbáns autokratiska Ungern får oppositionella allt svårare att häva sig menar kritiker. Arkivbild.

Skarp kritik mot Orbáns metoder att kväsa oppositionella

BRYSSEL 12 mars 2024

Ungerns regering anklagas för att inspireras av den ryske diktatorn Vladimir Putin när den sätter upp en ny byrå som får omfattande resurser att slå till mot organisationer som får stöd från utlandet och hotar "den nationella suveräniteten".

I Ungern har en ny kritiserad byrå med uppgift att "skydda den nationella suveräniteten" kommit på plats. Enligt regeringen under premiärminister Viktor Orbán har "olagliga angrepp mot Ungerns suveränitet blir allt vanligare".

"Utländska enheter försöker få inflytande i Ungern för att hävda sina egna intressen gentemot Ungerns", skriver regeringen som hävdar att oppositionsledaren Péter Márki-Zay fick miljontals dollar i stöd i parlamentsvalet 2022.

Kritiker anser dock att det är ytterligare ett sätt för Orbán att kväsa all opposition.

– Detta är en fullständigt auktoritär metod, sade András Rácz, en Rysslandsexpert vid det tyska forskningsinstitutet DGAP till FT och drar paralleller till hur Ryssland och Belarus hanterar oppositionella.

Byrån har rätt att använda sig av statliga underrättelsebyråer, statliga personliga uppgifter om alla invånare. Den sätter sin egen budget och det finns ingen rättslig kontroll av dess arbete. De som finner sig "skyldiga" till att hota den "nationella suveräniteten" riskerar samtidigt upp till tre års fängelse.

– Inte sedan slutet av 1980-talet har Ungern tillåtit underrättelsetjänsterna att systematiskt rikta in sig på politik och offentlig debatt på detta sätt, sade Márta Pardavi, ordförande i MR-försvararen Ungerska Helsingforskommittén till FT.

Många ungerska icke-statliga organisationer får stöd från utlandet då det är svårt att få det i landet. Oron bland företrädare för sådana organisationer som FT talat med är att deras finansiering ska strypas eller att tvingas söka stöd hos regeringen där politiska krav ställs.

För en dryg månad sedan inledd EU-kommissionen en rättslig process mot den så kallade suveränitetslagen och dess nya myndighet.

Ungern är enligt EU-parlamentet och demokratiindexet V-Dem inte längre en demokrati. Freedom House klassar Ungern som det enda EU-landet som inte är fritt.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret