Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Ungerns nya lag : ”allvarlig risk för demokratin”

8 februari 2024

EU-kommissionen startade i går onsdag ännu en formell process mot Ungern på grund av landets nya så kallade suveränitetslag, rapporterar Ekot. Enligt Ungern ska lagen skydda landet mot utländsk politisk påverkan, men lagen bryter  mot flera grundläggande regler för demokrati och rättsstat påpekar både EU-kommissionen och Europarådet för mänskliga rättigheter.

– Lagen riskerar att allvarligt skada demokratin i Ungern, sade kommissionens talesperson Anitta Hipper.  Om Ungern inte drar tillbaka lagen kan frågan avgöras i EU-domstolen.

När lagen presenterades i november blev den grundligt kritiserad Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović. Den skulle enligt henne ge rätt att undersöka alla organisationer eller personer som misstänks tjäna "utländska intressen" eller hota den "nationella suveräniteten". Lag skulle också straffa förbjuden utländsk finansiering av partier eller grupper som ställer upp i val med upp till tre års fängelse.

– Den skulle ha obegränsade befogenheter att begära ut känsliga uppgifter och privat information från vem som helst, utan tillsyn och utan rättslig prövning, sade Dunja Mijatović i ett uttalande.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret