Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall, menar att det helt avgörande att rösta fram ett Europaparlament som förstår att EU måste fortsätta vara en garant för demokrati och mänskliga rättigheter.

Gästkrönika: Stoppa våldet – stärk kvinnors rättigheter

8 mars 2024 | Marie Nilsson

Man kan inte göra allting själv. Vi behöver politiker som lyssnar på oss – inte minst på EU-nivå. Folkvalda som förstår att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Men politiken kan inte bara bedrivas lokalt och nationellt, därför röstar vi på valdagen den 9 juni. Det skriver gästkrönikör Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall.

Idag är det den internationella kvinnodagen. Och i år är det val till Europaparlamentet. Vad passar då bättre än att skriva en krönika på Europaportalen? För ytterst är EU ett fredsprojekt, som behöver användas för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Det visade nyligen EU-parlamentet i praktisk handling. Den svenska Europaparlamentarikern Evin Incir (S) har varit chefsförhandlare för EU:s historiska lagpaket för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Och flera viktiga framgångar har nåtts. Paketet innehåller bland annat mer preventivt arbete, ökat stöd till kvinnojourer samt högre straff för våld mot kvinnor som är journalister, människorättsförsvarare och politiker.

Men paketet når inte ända fram. Ungerns antiliberala premiärminister Viktor Orbán är en av dem som stoppat en samtyckeslag i hela EU. Det visar vilka värden som står på spel i Europa.

I en tid när högerpopulistiska vindar blåser med ökad styrka är ett EU styrt av socialdemokrater som samarbetar med oss i fackföreningsrörelsen särskilt viktigt att ta strid för. Högerpopulisterna hävdar ju gärna att de representerar arbetarnas intressen – men när det kommer till kritan i praktisk politik gör de tvärtom. Därför är ett av IF Metalls krav i valrörelsen ”För ett Europa som lyssnar på oss”.

Det gäller inte bara i frågor som rör social rättvisa, grön omställning och hållbara jobb. Det gäller i minst lika hög grad när demokrati och mänskliga rättigheter står på spel.

Våld är självklart en facklig fråga 

IF Metall är en feministisk fackförening. De senaste åren har vi bedrivit ett intensivt arbete under parollen ”Tillsammans bryr vi oss – stoppa mäns våld mot kvinnor”. För vi ser det som ett särskilt ansvar för oss som mansdominerad fackförening. Om mäns våld mot kvinnor någonsin ska upphöra måste män säga ifrån till andra män som misshandlar kvinnor psykiskt och fysiskt.                    

Och detta våld är självklart en facklig fråga. Arbetskamraterna spelar en mycket viktig roll som visselblåsare. Att våga ställa frågan om man misstänker att någon blir slagen – eller slår – kan vara första steget för att stoppa våldet.

Men vi kan inte göra allting själva. Vi behöver politiker som lyssnar på oss. Som förstår att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och gör allt som står i deras makt för att stoppa våldet. Och politiken kan inte bara bedrivas lokalt och nationellt. Lika viktigt är internationella insatser, inte minst på Europanivån. För mäns våld mot kvinnor stannar inte vid nationsgränserna. Det är ett universellt grundläggande samhällsproblem.

Därför är det så viktigt att EU har tagit ett stort steg framåt – med lagpaketet mot mäns våld mot kvinnor. Och därför är det helt avgörande att vi på valdagen den 9 juni röstar fram ett Europaparlament som förstår att vår gemensamma europeiska union måste fortsätta vara en garant för demokrati och mänskliga rättigheter.

Marie Nilsson
Gästkrönikör
Förbundsordförande IF Metall

Ps. Vill du läsa mer om alla IF Metalls valkrav och varför vi engagerar oss i valet till Europaparlamentet, gå in på www.ifmetall.se/val. Ds.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret