Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges kandidat till EU-kommissionen Jessika Roswall (M) kommer i höst att ställas inför tuffa utfrågningar i EU-parlamentet. Arkivbild.

EU-minister Roswall föreslås som svensk kommissionär

BRYSSEL 8 juli 2024

Regeringen nominerar EU-minister Jessika Roswall att bli Sveriges nya EU-kommissionär. – Ett ärofullt uppdrag, säger Roswall.

Statsminister Ulf Kristersson meddelade i dag måndag att regeringen beslutat att utse Jessika Roswall (M) till Sveriges kandidat till EU-kommissionär.

– Jessika har sedan länge ett starkt kontaktnät i EU [som] blivit mycket större och mycket intensivare under tiden som EU-minister och [under det svenska ordförandeskapet] ,sade Kristersson under en pressträff som kallade Roswall för en samlande och trygghetsskapande person med järnkoll.

Roswall har varit riksdagsledamot sedan 2010 och har suttit i EU-nämnden från 2019 till 2022 då hon blev EU-minister.

– Det är ett ärofullt uppdrag att få möjligheten att bli Sveriges nästa kommissionär, sade Roswall.

Hon vill driva frågor som regeringen driver i EU: försvar, säkerhet, konkurrenskraft och kampen mot organiserad brottslighet i en "riktning som är bra för Sverige men också för EU".

Det är upp till EU-kommissionens kommande ordförande att dela ut de olika portföljerna – ansvarsområdena – till kommissionärskandidaterna. Enligt statsminister Kristersson önskar regeringen att den svenska kommissionären får ansvar för frågor som konkurrenskraft, geopolitik eller brottsbekämpning.

Sverige och Bulgarien är de enda medlemsländerna som bara haft kvinnliga EU-kommissionärer.

Tuffa utfrågningar väntar

I höst väntas tuffa utfrågningar med alla kommissionärskandidater i EU-parlamentet. Det händer ofta att ett par kandidater inte anses leva upp till kraven och då får medlemsländerna i fråga nominera nya kandidater. Därefter godkänns kommissionen för en mandatperiod på fem år.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret