Ny EU-politik på väg: Klimat, miljö, energi och transporter
BRYSSEL 23 september 2024Ett nytt klimatmål, minskade energipriser och nya tågförbindelser mellan medlemsländerna är några förslag som kommer från EU-kommissionen under nästa mandatperiod. Som miljökommissionär väntas Jessika Roswall bland annat föreslå en ny vattenstrategi. Det visar Europaportalens genomgång av de uppdragsbrev som kommissionärskandidaterna fått.
I förra veckan presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt förslag på en ny kommission. Varje kommissionär tilldelades ett eller flera ansvarsområden och fick samtidigt varsin detaljerad uppdragsbeskrivning av ordförande von der Leyen. Dessa beskriver vad kommissionärerna väntas göra under de kommande fem åren.
De innehåller förslag och initiativ som antas forma arbetet i EU fram till slutet av årtiondet. Europaportalen har gått igenom alla uppdragsbrev och sammanfattar i flera artiklar Ursula von der Leyens agenda för nästa mandatperiod. Den första omfattar områden klimat, miljö, energi och transport. (Mer information finns i faktarutorna längst ned i texten.)
Nytt klimatmål
EU-kommissionen kommer att lägga fram ett förslag om att klimatutsläppen till 2040 ska minska med 90 procent. Samtidigt som kommissionärerna ska se till att de nuvarande 2030-målen uppfylls ska de se till att det slutliga målet om klimatneutralitet 2050 kan nås.
En ny "ren industrigiv" ska läggas fram inom 100 dagar efter att den nya kommissionen tillträtt. Exakt vad den ska innehålla är oklart men den ska hjälpa industrin att innovera, växa och tillhandahålla varor och tjänster. Den ska ha fokus på minska utsläppen av koldioxid, ren teknik och att skapa incitament för att investera i grön teknik.
Kommissionen vill vidare fasa ut subventioner till fossila bränslen och bygga beredskap inför naturkatastrofer och deras påverkan på infrastruktur, energi, vatten, livsmedel och mark.
Miljö: mer återvinning
På miljöområdet, där Sveriges Jessika Roswall har delansvar, avser kommissionen att lägga fram ett förslag om en cirkulär ekonomi som ska bidra till att skapa en efterfrågan på återvunna material och en gemensam marknad för avfall, inte minst viktiga råmaterial.
Det kommer även en europeisk strategi för vattenresiliens för att stärka vattensäkerheten i EU. Den ska omfatta vatteneffektivitet, vattenbrist, förorening och vattenrelaterade risker.
Man vill se uppdaterad lagstiftning för kemikalier, inte minst för så kallade evighetskemikalier.
Antalet konkreta förslag på miljöområdet är i övrigt få med fokus istället på genomförande och efterlevnad av redan klubbade lagar.
Få ned energipriser, öka förnybart
En viktig del på energiområdet blir att fullborda och uppdatera EU:s energiunion som lanserades redan 2015. Dess syfte är bland annat att säkra energiförsörjningen i medlemsländerna och sänka energikostnaderna.
Att få ned energipriserna för privatpersoner och företag väntas bli viktig utmaning för den kommande kommissionen. Hur detta konkret ska göras är ännu inte utmejslat men en handlingsplan för överkomliga energipriser utlovas.
Kommissionen vill att utbyggnaden av förnyelsebar energi som sol- och vindkraft påskyndas genom regelförenkling och prioriterade investeringar i ren energiinfrastruktur. En investeringsstrategi för ren energi utlovas som ska locka privat kapital Man lovar att stöda utvecklingen och utbyggnaden av små modulära reaktorer i Europa under 2030-talet
Transport: bättre järnvägsförbindelser
Det övergripande målet är att göra europeiska transporter mer konkurrenskraftiga, hållbarare och mer motståndskraftiga mot framtida chocker och att se till att de är säkra, tillgängliga och överkomliga för alla EU-medborgare.
Ett centralt mål är att se till att de återstående delarna av det transeuropeiska transportnätverket byggs klart till 2030. Elektrifieringen av vägtransport ska ökas genom utbyggnad av laddinfrastruktur och att det blir enklare att betala.
Kommissionen vill se ett "ambitiöst europeiskt järnvägsnät för höghastighetståg" som sammankopplar huvudstäderna. Tågbiljetter mellan flera medlemsländer ska kunna gå att köpa på ett och samma ställe.