Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frankrikes president Emmanuel Macron anser att Ryssland kommer att utgöra ett hot mot Europa i många år framöver.

En ny era: Macron öppnar för franskt kärnvapenskydd över Europa

BRYSSEL 6 mars 2025

Frankrike överväger att utvidga sitt kärnvapenskydd till europeiska allierade. Det sade president Emmanuel Macron i ett tal till nationen på onsdagen. Talet markerar ett strategiskt skifte i kontinentens försvarspolitik mot bakgrund av ett allt aggressivare Ryssland och ett mer distanserat USA. 

– Vi träder in i en ny era, sade Macron och tillade att de "oskyldiga 30 åren" sedan Berlinmurens fall är över.

I ett tal till nationen på onsdagen presenterade den franske presidenten en ny, mer självständig vision för europeiskt försvar och säkerhet. Utspelet kommer i en tid då Europas beroende av USA:s säkerhetsgarantier alltmer ifrågasätts, samtidigt som den ryska invasionen av Ukraina är inne på sitt fjärde år.

Macron målade upp en mörk bild av det säkerhetspolitiska läget och beskrev Ryssland som ett direkt hot mot Frankrike och Europa.

– Ryssland är och kommer under de kommande åren att vara ett hot mot Frankrike och Europa, sade Macron.

Presidenten beskrev hur Ryssland redan har gjort sitt krig mot Ukraina till en global angelägenhet genom att mobilisera nordkoreanska soldater och iransk utrustning på europeisk mark. Enligt Macron testar Ryssland kontinuerligt Europas gränser – i luften, till havs, i rymden och genom cyberattacker.

– Ryssland har försökt manipulera val i Rumänien och Moldavien, genomfört cyberattacker mot våra sjukhus och försöker manipulera vår opinion med falskheter som sprids på sociala medier, sade Macron.

Han pekade särskilt ut Rysslands omfattande upprustning, där landet enligt hans uppgifter spenderar över 40 procent av sin budget på försvaret. Att de planerar att utöka sin armé med ytterligare 300 000 soldater, 3 000 stridsvagnar och 300 stridsflygplan till 2030.

Historiskt erbjudande om kärnvapenskydd
I talets kanske mest anmärkningsvärda del, öppnade Macron för en diskussion om att låta Frankrikes kärnvapenarsenal skydda andra europeiska länder.

– Vår kärnvapenförmåga skyddar oss. Sedan 1964 har den på ett tydligt sätt spelat en roll för att bevara fred och säkerhet i Europa. Men som svar på den kommande tyske förbundskanslerns [Friedrich Merz] historiska vädjan har jag beslutat att öppna den strategiska debatten om skydd för våra allierade på den europeiska kontinenten genom vår avskräckningsförmåga, sade Macron.

Han betonade dock att den slutliga beslutsrätten kring kärnvapnens användning alltid har varit och kommer att förbli hos den franske presidenten som överbefälhavare.

Detta erbjudande representerar en betydande förändring i Frankrikes kärnvapendoktrin och kan ses som ett steg mot ett självständigare europeiskt försvar med mindre beroende av USA.

Europeiska försvarschefer kallas till krismöte
Macron tillkännagav också att Frankrike nästa vecka kommer att stå värd för ett möte med försvarschefer från länder som är villiga att ta mer ansvar för Europas gemensamma säkerhet.

– Redan nästa vecka samlar vi försvarscheferna från de länder som önskar ta sitt ansvar i denna fråga till ett möte i Paris, sade Macron.

Mötet förväntas diskutera konkreta åtgärder för att stärka Europas försvarssamarbete och möjliga framtida truppbidrag för att övervaka en fredsuppgörelse i Ukraina.

Ytterligare försvarssatsningar
Macron meddelade också att Frankrike kommer att göra "ytterligare budgetval och investeringar" i sitt försvar, utöver den pågående fördubbling av försvarsbudgeten som initierats under honom. Han har redan gett den franska regeringen i uppdrag att skyndsamt arbeta med denna fråga.

– Europas framtid avgörs varken i Washington eller i Moskva, sade Macron och tillade att de "oskyldiga 30 åren" sedan Berlinmurens fall nu är över.

Fortsatt stöd till Ukraina men med nya medel
Macron betonade vikten av fortsatt stöd till Ukraina, både för att möjliggöra en rättvis fred och för att garantera Europas säkerhet. Han förklarade att fred inte kan uppnås genom att överge Ukraina, genom en ukrainsk kapitulation eller genom ett för bräckligt eldupphör.

– Fred kan inte slutas till vilket pris som helst och under ryskt diktat, sade Macron och påminde om att Ryssland redan brutit mot Minskavtalet från 2014 som slöts efter Rysslands olagliga annektering av ukrainska Krim.

Han antydde att europeiska trupper i framtiden skulle kunna sättas in för att garantera freden i Ukraina efter ett fredsavtal för att säkerställa dess efterlevnad efter att det undertecknats.

– När freden väl är undertecknad, för att säkerställa att Ukraina inte invaderas igen av Ryssland, måste vi förbereda oss. Det kommer säkerligen att innebära långsiktigt stöd till den ukrainska armén. Det kan också innebära utplacering av europeiska styrkor, sade Macron.

Osäkerhet kring USA:s roll i europeisk säkerhet
Macron uttryckte tydlig oro över USA:s förändrade positioner, både gällande stödet till Ukraina och i handelspolitiken. Han beskrev hur USA, Frankrikes allierade, har ändrat sin hållning i Ukrainakriget, minskat sitt stöd och skapat osäkerhet om framtiden.

– Förenta staterna, våra allierade, har ändrat sin position gällande detta krig, stödjer Ukraina mindre och lämnar tvivel om fortsättningen, sade Macron.

Han nämnde även att USA samtidigt hotar att införa tullavgifter på europeiska produkter, något han beskrev som "obegripligt" för både den amerikanska och europeiska ekonomin.

Trots dessa spänningar uttryckte Macron en fortsatt önskan om amerikanskt samarbete, men betonade att Europa måste vara berett att agera på egen hand.

– Jag vill tro att USA kommer att förbli vid vår sida. Men vi måste vara redo om så inte skulle vara fallet, sade han, och tillade att Europa fortsatt kommer vara knutet till Nato och partnerskapet med USA, samtidigt som kontinenten stärker sitt eget försvar.

I korthet: Macrons huvudbudskap

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret