EU lanserar plan för att stärka kvinnors rättigheter
BRYSSEL 7 mars 2025EU-kommissionen lägger fram åtta principer för ökad jämställdhet i EU. – Detta handlar om värderingar, men också om våra ekonomier, vår konkurrenskraft, vår säkerhet och vår plats i världen, säger unionens jämställdhetskommissionär Hadja Lahbib.
EU-kommissionen presenterade på fredagen en plan för att stärka kvinnors rättigheter inom unionen och globalt. Färdplanen presenterar åtta grundprinciper som ska säkerställa verkligt jämställda samhällen inom EU, se faktaruta.
– Ifrågasätter man kvinnors rättigheter, ifrågasätter man framsteg. Jämställdhet borde vara lika naturligt som luften vi andas, sade EU:s jämställdhetskommissionär Hadja Lahbib under presentationen av färdplanen.
Lanseringen kommer vid en tidpunkt då kvinnors rättigheter möter motstånd både inom och utanför EU:s gränser, enligt Lahbib. Det handlar om bland annat inskränkningar i sexuell och reproduktiv hälsa samt attacker mot mångfalds- och inkluderingspolicyer.
Enligt EU:s jämställdhetsindex skulle det, utan förstärkta åtgärder, ta ytterligare 60 år att uppnå full jämställdhet i EU. Trots att EU har gjort stadiga framsteg, går utvecklingen alltför långsamt.
– EU är fortfarande en av de bästa platserna i världen att vara kvinna. Vi har gjort framsteg på viktiga områden och bör vara stolta över det, men det finns utrymme för utveckling, sade Lahbib.
Brådskande behov trots framsteg
Enligt kommissionens rapport om jämställdhet 2025 har EU gjort stadiga men långsamma framsteg. Könsrelaterat våld, bristande jämlikhet i hälsovård och betydande löneskillnader kvarstår som allvarliga utmaningar.
– Var tredje kvinna i EU har upplevt fysiskt eller sexuellt våld. Detta är ett gift som kostar EU 290 miljarder euro per år. Det påverkar vår konkurrenskraft, vårt välstånd och våra begränsade budgetar, förklarade Lahbib.
Även i arbetslivet kvarstår ojämlikheter. Kvinnor tjänar fortfarande i genomsnitt 12 procent mindre per timme än män.
Ekonomiska fördelar med jämställdhet
Färdplanen betonar även de ekonomiska fördelarna med jämställdhet. Prognoser visar att förbättrad jämställdhet skulle kunna höja EU:s BNP per capita med 6,1 till 9,6 procent till 2050, vilket motsvarar cirka 2–3 biljoner euro.
– Detta handlar om värderingar, men också om våra ekonomier, vår konkurrenskraft, vår säkerhet och vår plats i världen, sade Lahbib.
Åtgärder för att förverkliga färdplanen
En viktig del i att genomföra färdplanen blir en starkare jämställdhetsdimension i EU:s budget. Under våren 2025 kommer kommissionen att inleda ett offentligt samråd inför den kommande jämställdhetsstrategin efter 2025 som kommer att presentera konkreta politiska åtgärder.
Färdplanen hänvisar också till färska EU-direktiv som redan försöker hantera vissa av problemen, såsom lönetransparens, arbetslivsbalans, könsbalans i bolagsstyrelser och bekämpning av våld mot kvinnor. Kommissionen betonar att ett effektivt genomförande av denna nyligen antagna lagstiftning kommer att vara avgörande för att förverkliga färdplanens principer och mål.
Kritik för bristande ambition
Färdplanen har dock redan mött kritik. Mélissa Camara, en fransk miljöpartistisk EU-parlamentariker och ledamot i parlamentets kvinnoutskott , menar att initiativet inte lever upp till förväntningarna.
– Kommissionen hade en verklig chans att bekräfta sitt engagemang för jämställdhet mot bakgrund av upprepade attacker på kvinnors rättigheter i EU och på andra håll. Efter besvikelsen av att se jämställdhet nedgraderad till en underportfölj, så lever detta efterlängtade initiativ tyvärr inte upp till vad som står på spel, sade Camara i ett uttalande.
Hon kritiserade särskilt bristen på tydliga åtaganden kring sexuella och reproduktiva rättigheter.