Veckans parlamentsdebatter: Kvinnors rättigheter och minskad byråkrati
BRYSSEL 14 mars 2025Veckans debatter i Europaparlamentet i Strasbourg präglades för svensk del av heta diskussioner om stärkandet av kvinnors rättigheter och minskningen av byråkratin för att öka konkurrenskraften. Svenska EU-parlamentariker från olika partier var aktiva i båda debatterna, men med markant skilda ingångspunkter och lösningar.
Europaportalen har samlat in de debatter där svenska ledamöter yttrat sig under veckans möte i Strasbourg. Särskilt debatten om EU-kommissionens nya färdplan för kvinnors rättigheter engagerade de svenska ledamöterna. Centerpartiets Abir Al-Sahlani varnade för en växande "antigenusrörelse" i Europa.
– Denna rörelse är så angelägen om att attackera grundläggande rättigheter och mänskliga rättigheter. EU är inget undantag. Trenden att normalisera kvinnohat måste upphöra nu, sade Al-Sahlani.
Hon efterlyste flera konkreta åtgärder för att stärka jämställdheten, bland annat genom att skriva in rätten till abort i EU:s stadga om grundläggande rättigheter och att kriminalisera våldtäkt med en samtyckesbaserad definition.
– Det kommer att ta oss 130 år att utrota extrem fattigdom för kvinnor och flickor, och 60 år att uppnå jämställdhet i Europa. Det är dags att växla upp, sade Al-Sahlani.
Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke målade i sitt inlägg upp en bild av en värld styrd av maktfullkomliga män och lyfte fram kvinnor som kämpar under svåra förhållanden.
– Vi lever i en tid av maktfullkomliga män. Män som erövrar, män som använder våld för att få sin vilja igenom, män som vill kontrollera såväl landområden som våra livmödrar, sade Bah Kuhnke.
Moderaternas Arba Kokalari fokuserade på otryggheten som den centrala frihetsfrågan för kvinnor i Europa i dag.
– Otryggheten är vår tids största frihetsfråga och kvinnors rättigheter är helt centralt i den frihetskampen när en av tre kvinnor i Europa har utsatts för våld, när de ryska soldaterna använder kvinnors kroppar som en del av den ryska krigföringen, sade Kokalari.
Hon lyfte särskilt vikten av EU-regler om våld mot kvinnor och behovet av att grundlagsskydda aborträtten och införa en samtyckeslag i hela Europa.
I debatten lyfte Sverigedemokraternas ledamöter ett annat perspektiv, med fokus på vad de anser vara ett särskilt hot mot kvinnors rättigheter i Europa.
– Islamisering, hedersförtryck, gängens terror och den destruktiva kvinnokultur som följer i massinvandringens spår. Det är det verkliga hotet mot kvinnors rättigheter, sade Beatrice Timgren (SD).
Detta synsätt mötte kritik från Socialdemokraternas Heléne Fritzon.
– Är ni så naiva att ni inte ser att det är ett ständigt förtryck mot flickor och kvinnors rättigheter, oberoende av vilka män och pojkar vi pratar om? Vi måste göra upp med detta. Vi måste stå upp för flickors och kvinnors rättigheter, sade Fritzon.
Vänsterpartiets Hanna Gedin var den mest kritiska till EU-kommissionens färdplan och beskrev den som "ett alldeles för svagt och urvattnat åtagande".
– Vi har en rättighetsstadga som värnar människors rätt att starta företag men inte kvinnors rätt till våra kroppar. Var är förslagen om samtyckeslagstiftning? Har inte kommissionen följt det fruktansvärda fallet Gisèle Pelicot i Frankrike? sade Gedin.
Hon kritiserade även kommissionen för bristande internationella åtaganden, särskilt i ljuset av USA:s nedskärningar av biståndet för sexuell och reproduktiv hälsa.
Minskad byråkrati för ekonomin
Den debatt som lockande näst flest svenska inlägg handlade om EU-kommissionens förslag om att minska regelbördan på företag.
Moderaternas Jörgen Warborn välkomnade initiativet men menade att det inte gick tillräckligt långt.
– Europa har halkat efter. Vi har halkat efter många andra stora ekonomiska makter runt om i världen och vi måste ändra på den här situationen, sade Warborn.
Han betonade särskilt vikten av principen "tänk småskaligt först" för att hjälpa små och medelstora företag och försvarade samtidigt de större företagens roll i ekonomin.
– Multinationella företag nämndes som om de vore skurkar – nej, de tillhör de goda. De tillhandahåller jobb och ekonomi och tillväxt till européerna, sade Jörgen Warborn.
Hans partikollega Tomas Tobé var inne på samma linje och underströk att Europa behöver en "avgörande förändring" genom kommissionens förslag, men att det krävs mer omfattande åtgärder.
– Tillväxt, inte byråkrati, kommer att driva vår ekonomi framåt och ge kraft åt den gröna omställningen, sade Tobé.
Han ställde en direkt fråga till de progressiva krafterna i parlamentet: – Den stora debatten här nu, och särskilt vänder jag mig till mina vänner och kollegor till vänster, nu är frågan: kommer ni att stå för tillväxt och jobb eller för byråkrati och regelkrångel?
Sverigedemokraternas Beatrice Timgren gick längre i sin kritik och menade att förslaget inte alls räcker till.
– Om EU ska bli konkurrenskraftigt igen, då måste vi göra samma sak som Argentina. Ta fram motorsågen och börja kapa byråkratin, planekonomin och släpp ekonomin fri från onödiga skadliga EU-regleringar, sade Timgren.
Vänsterpartiets Hanna Gedin kritiserade kommissionens förslag med fokus på andra konsekvenser av regelförenklingar. Hon menade att ständiga förändringar i regelverket skapar osäkerhet för företagen och varnade för konsekvenserna av avregleringar.
– Att konstant ändra spelreglerna för företagen skapar osäkerhet och i längden faktiskt dålig konkurrens, sade Gedin och hänvisade till kritik från näringslivet.
– Om kommissionen inte vill lyssna på mig så kan man ju lyssna på VD:n för Volvo Cars när han uttalar sig om att EU nu backar från sina tidigare klimatkrav. Vi är enormt besvikna på EU, sade hon.